Zadar

DRUGA SMRT NA ISTOJ UTRCI - PITANJE ZDRAVLJA SUDIONIKA

Iako je bio utreniran, srce 47-godišnjaka nije izdržalo Velebit ultra trail

Prema službenim informacijama iz Policijske uprave zadarske, u subotu 22. lipnja u 14:33 sati stigla je dojava da je 47-godišnjem hrvatskom državljanu pozlilo na makadamskoj cesti prema deponiju smeća na predjelu Kruškovac.

Prema službenim informacijama iz Policijske uprave zadarske, u subotu 22. lipnja u 14:33 sati stigla je dojava da je 47-godišnjem hrvatskom državljanu pozlilo na makadamskoj cesti prema deponiju smeća na predjelu Kruškovac.

Tim Hitne medicinske hitne pomoći izvršio je reanimaciju, ali nažalost bez uspjeha. Smrt je konstatirana u 15:20 sati, a mrtvozornik je utvrdio kako je uzrok zatajenje srca. Prijatelji unesrećenog potvrdili su kako je 47-godišnjak bio sudionik maratona u duljini od 42 kilometra.
Oni su, kao zaposlenici jedne njemačke tvrtke, u obavijesti o smrti naznačili kako je 47-godišnjak preminuo tijekom Velebitskog brdskog maratona. Službeni naziv utrke je Velebit ultra trail i ona prolazi prohodnim i označenim stazama te jedinstvenim prirodnim lokacijama Nacionalnog parka Paklenica
- Nažalost, Hrvoja je udarilo na licu mjesta a bio je vrhunski utreniran. Nije mu se moglo pomoći iako je Hitna stigla u roku od tri minute, kazao nam je Šimun Cimerman iz zagrebačke tvrtke Outdoor, organizator te i još 10 utrka po cijeloj Hrvatskoj.
Radi se o prvoj, najstarijoj i ekstremnoj utrci koja se na Velebitu održava od 2003. godine. Svi sudionici maratona te ostale četiri kategorije, trče na osobni rizik. Oni nam moraju dostaviti liječničku potvrdu, trebaju se držati uputa za utrku koja ima svoje osiguranje. Ove godine su vladali idelani uvjeti. Za razliku od lani nije bilo kiše. Nije bilo ni jako vruće kao prije tri godine kada smo imali 20 dehidracija. Ove godine nije bilo niti jedne, navodi organizator utrke na kojoj je sudjelovalo 450 sudionika. Ona nije masovna li je ekstremna, dodaje Cimerman, ujedno začetnik trail lige.
On se ne slaže da je Velebit Ultra trail utrka visokog rizika. - Svaka je utrka rizična. Stvar je sudionika i njihove osobne odgovornosti prema vlastitom zdravlju. Neozbiljno je kada nam netko donese potvrdu dermatologa. Potrebno je redovno obavljati liječničke preglede i nije dovoljno da vam sportski liječnik udari pečat na potvrdu, ukazuje Cimerman. To što je 2013. godine na istoj utrci smrtno stradao 26-godišnji Slovak, ne znači da je Velebit Ultra trail kobna utrka. - On je također preminuo uslijed srčanih problema. Umjesto da je zvao nas, on je zvao mamu a njemu se moglo pomoći, podsjeća Cimerman i dodaje kako su to dva odvojena slučaja. I da zbog toga treba ukinute utrke. - Ali treba odlaziti na liječničke preglede i platiti ih ako treba. Ali nama je lakše dati novac za skupu robu nego li za vlastito zdravlje, komentirao je u telefonskom razgovoru Šimun Cimerman.

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA