Zadar

PRVA EKOLOŠKA AKCIJA U NAJVEĆOJ UGLJANSKOJ LUCI

Iz podmorja trajektne luke u Preku izronjeno stotinjak automobilskih guma

U akciju su se kao sponzori uključili Ina i Jadrolinija te Olive Island Marina iz Sutomišćice, a najveći doprinos, osim ronilaca i volontera Nikole Đakovića, Frane Sorića, Marina Šimićeva, Roka Ruševa, Mate Blasića, Tomislava Gregova, Tonija Piuka i Tomislava Serdarevića iz Zadra, koji je pomagao s broda, dao je Ante Šoša s kamionom s kranom

Stotinjak automobilskih i kamionskih guma, bicikli, akumulatori, brodska mehanika, ugostiteljski inventar, staklene boce, željezne šipke, plastika... sve to ležalo je na dnu trajektne luke u Preku. Trojica ronilaca te volonteri i radnici komunalne tvrtke Obala i parkovi Općine Preko napunili su dva kamiona nosivosti pet tona otpadom koji je u subotu prijepodne izronjen u prvoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja u najvećoj luci Ugljana i zadarskih otoka, javljaju Naši školji.

Čišćenje su organizirali Turistička zajednica Općine Preko i Klub podvodnih aktivnosti Zadar na inicijativu profesionalnih ronilaca iz Preka.

- U akciju su se kao sponzori uključili Ina i Jadrolinija te Olive Island Marina iz Sutomišćice, a najveći doprinos, osim ronilaca i volontera Nikole Đakovića, Frane Sorića, Marina Šimićeva, Roka Ruševa, Mate Blasića, Tomislava Gregova, Tonija Piuka i Tomislava Serdarevića iz Zadra, koji je pomagao s broda, dao je Ante Šoša s kamionom s kranom, bez čije pomoći ne bi bilo moguće izvući sve auto-gume s morskoga dna. Nažalost, stanje na terenu je vrlo loše i vidi se da se luka nije čistila godinama. Toliko je loše da bismo ovakve akcije mogli organizirati tjednima i opet ne bismo sve očistili. Najviše je automobilskih i kamionskih guma koje su vjerojatno nekad bile pajete na starim trajektima ili teretnim, putničkim i izletničkim brodovima, ali ima i sitnijeg otpada koji je u moru završio nebrigom i neodgovornošću pojedinaca. Luka je vrlo tranzitna, ali to svejedno nije opravdanje za toliku količinu smeća i nebrigu za okoliš, komentirao je uime organizatora Ivan Košta, direktor TZO Preko.

Ovakve akcije, dodaje, dokazuju da je kolektivna ekološka svijest na vrlo niskoj razini.

- One bi nas trebale motivirati i potaknuti na odgovorno ponašanje i u lukama i na plažama i u priobalju. Upravo zbog toga ronioci koji su inicirali ovo čišćenje razmišljaju o osnivanju društva, udruge ili organizacije koji bi poticali redovite ekološke akcije s ciljem zaštite i očuvanja podmorja otoka Ugljana i Pašmana. Uz potporu svih turističkih zajednica i općina, volontera, udruga mladih i aktivnih pojedinaca jer potrebno je senzibilizirati cijelo društvo, smatra Košta.

Otpad koji je izronjen iz trajektne luke zbrinut će radnici zadarske Čistoće.

PRIKAŽI KOMENTARE (5)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA