Kultura

LUMEZI U KNEŽEVOJ PALAČI

Izložba doajena suvremenog umjetničkog nakita

U srijedu, 8. prosinca u Kneževoj palači otvorit će se izložba nakita prema konceptu i likovnom postavu Elizabete Wagner i Lazera Roka Lumezi

U srijedu, 8. prosinca u Kneževoj palači otvorit će se izložba nakita prema konceptu i likovnom postavu Elizabete Wagner i Lazera Roka Lumezi.

Lazer Rok Lumezi, doajen suvremenog hrvatskog umjetničkog nakita, predstavlja izložbom u Kneževoj palači svoj opus umjetničkog nakita i male plastike s naglaskom na recentnu produkciju.

Lumezi se izražava formom nakita koji nije izgubio svoju utilitarnu funkciju - nosivost - ali izlazi iz sfere mondenosti skulpturalnim oblikovanjem i likovnom kvalitetom. Bez obzira na vrijednost materijala, glavna karakteristika Lumezijevih malih plastika je, kao i svim kiparskim djelima kroz povijest, likovni izričaj i nova vizualna vrijednost koju ovaj umjetnik postiže s nemjerljivom lakoćom.

"On svoja djela dijeli po namjeni: izrađuje broševe, ogrlice, narukvice, prstenje i reljefne kompozicije - asamblaže od plemenitih kovina i dragog kamenja. No sve te vrste nakita su zapravo kompozicijski uravnotežene apstrakcije sa figurativnim detaljima koji se izmjenjuju u dinamičkoj ili ritmičkoj alteraciji. Teksture, mat i sjajne površine, naglašene su bojom (kamenom ili patinom) koja cjelini daje novi, formalni smisao. Motive često pronalazi u prirodi pa forma poprima naznake zoomorfnih ili fitomorfnih oblika ili pak u sjećanjima i manifestacijama svijeta koji ga okružuje. Najdraži materijal mu je srebro kojem boji površinu patinom, a jetkanjem, utiskivanjem ili graviranjem, tvori teksturu.

Njegov rad karakteriziraju tanke isprepletene linije, ugrebane u površinu metala iglom za crtanje, točkaste strukture, rupice kroz koje žicom kao koncem spaja dijelove kompozicije iz čega se može iščitati dvojni kiparski i grafičarski senzibilitet umjetnika. Plemenito drvo, poludragi kamen, jantar, koralj, neolitsko staklo iz libijske pustinje, sedef, zlato ili predmet koji je u trenutku pronalaska pobudio interes umjetnika svojom formom ili bojom, neizostavni su dio u Lazerovom stvaralačkom procesu. Bez obzira na vrijednost materijala, glavna karakteristika Lumezijevih malih plastika je, kao i svim kiparskim djelima kroz povijest, likovni izričaj i nova vizualna vrijednost koju ovaj umjetnik postiže s nemjerljivom lakoćom, napisala  je kustosica izložbe Elizabeta Wagner.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA