SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713477600 AND gallery_id = 8041File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713477600, '8041', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Jadranki Baković najdraža je pohvala Marija Kotlara za 13-godišnji rad na obnovi poliptiha - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

VRHUNSKIM DJELOM RESTAURATORI OBILJEŽILI 60 GODINA

Jadranki Baković najdraža je pohvala Marija Kotlara za 13-godišnji rad na obnovi poliptiha

U prostoru Stalne izložba crkvene umjetnosti sinoć je priređen vrhunski događaj zadarske kulture: obilježeno je 60 godina zadarske restauratorske radionice, vrhunac koje je 13-godišnja obnova poliptiha sv. Martina iz zadarske katedrale Sv. Stošije.

ZADAR- U prostoru Stalne izložbe crkvene umjetnosti sinoć je priređen vrhunski događaj zadarske kulture: obilježeno je 60 godina zadarske restauratorske radionice, vrhunac koje je 13-godišnja obnova poliptiha sv. Martina iz zadarske katedrale Sv. Stošije.

Djelo je to velikog talijanskog renesansnog slikara Vittorea Carpaccia iz 15 stoljeća koje je zasjalo lani u punom sjaju zahvaljujući restauratorici Jadranki Baković, iznimno skromnoj i stručnoj voditeljici restauratorskog odjela Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zadru.
- Zadar može biti sretan i ponosan na ovakvom nasljeđu i odati počast zadarskom kanoniku Martinu Mladošiću koji je od venecijanskog majstora naručio takvo djelo na kojem su prikazana i dvojica zadarskih zaštitnika sv. Šime i sv. Stošije, kazala je ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše.

Zadarska kulturna javnost imala je prilike čestitati voditeljici radionice i zahvata na poliptihu, Jadranki Baković, koja je ove godine dobila državnu nagradu Vicko Andrić od Ministarstva kulture za izvanredna dostignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj. No najdraža i najveća pohvala sinoć joj je stigla od 91-godišnjeg Marija Kotlara pred samim poliptihom.

- Zahvalila bih svojim učiteljima, osobito gospodinu Mariu Kotlaru, umjetniku i znalcu, koji ne samo da je oplemenio ovu struku i naučio nas voljeti posao i razmišljati o nevidljivim vrijednostima umjetničkog djela, rekla je Jadranka Baković. Ona je zahvalila i Miljenku Domijanu koji je u datom trenutku spasio restauratorsku radionicu od zatvaranja i stavio je pod okrilje Konzervatorskog zavoda. 

- Tako smo opstali i premjestili se u kuću kod kapele sv. Roka (uz pijacu) gdje imamo odlične uvjete, upoznala je voditeljica zadarske radionice s prošlošću te kulturne oaze. U tome joj je pomogao Miljenko Domijan koji je kao izaslanik ministrice kulture otvorio izložbu na kojoj je prikazan proces konzervatorsko-restauratorskog zahvata na poliptihu.

- Mario Kotlar je uz Ivana Tomljanovića jedan od dvojice osnivača Restauratorske radionice. Njih dvojica su sami radili skoro 30 godina. Bili su u podstanarstvu u zgradi HAZU-a dok se nisu premjestili na Poluotok. Grad Zadar im je dao tu kuću, predviđenu za rušenje čija je obnova koštala 2.5 milijuna kuna. Tadašnji ministar Božo Biškupić nije mogao vjerovati da je to bilo dovoljno za obnovu i uređenje restauratorske radionice uz kapelu sv. Roka, kazao je Domijan. On je istaknuo i podatak da su zadarski restauratori u radionici obnovili u 60 godina 800 različitih umjetnina, od kojih 95 posto je sakralnih. Iako je bilo vrijeme socijalizma, moglo se normalno raditi na obnovi crkvenih umjetnina, kazao je Domijan na sinoćnjoj svečanosti zadarskih restauratora.

Osim sa sinoćnje svečanosti u prostoru Stalne izložbe crkvene umjetnosti, naš fotograf Marko Dimić u fotogaleriji vam donosi i dio atmosfere s koncerta braće Teofilović i Miroslava Tadića u crkvi Sv. Nikole.

Vrhunska umjetnost restauratora u SICU-u i glazbe u sv. Nikole
Foto: 057info (Marko Dimić)
PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA