Kultura

VEČERAS POČINJE PRVI ZADAR ORGAN FESTIVAL

Jedinstven spoj uz orgulje Katedrale: Katarina Livljanić i Ljerka Očić

Dvije vrhunske glazbenice: Zadrankia Katarina Livljanić i Ljerka Očić iz Zagreba održat će koncert otvaranja prvog međunarodnog orguljskog festivala Zadar Organ Festival.

Dvije vrhunske glazbenice: Zadrankia Katarina Livljanić i Ljerka Očić iz Zagreba održat će  koncert otvaranja  prvog međunarodnog orguljskog festivala Zadar Organ Festival. Organizatorica ovog jedinstvenog glazbenog događaja je mlada  zadarska akademska glazbenica Tea Kulaš i njezina zmjetnička organizacija Zara.

Pna je najavila večerašnji  koncert otvorenja pod nazivom "Musica Speculativa: Hommage a Hildegard von Bingen" kojeg će održati renomirane hrvatske umjetnice:  Katarina Livljanić, mezzosopran & Ljerka Očić na orguljama.

Koncert će se održati u ponedjeljak, 12. kolovoza 2019. godine u Katedrali sv. Stošije
21:00 h

- ulaz slobodan -
Program:
A. Alain, H. von Bingen, D. Kempf, J. Langlais, O. Messiaen, Lj. Očić...
"Zagonetni pojam musica speculativa ponukao nas je na kreiranje ovog koncertnog programa. Osluškujući mudre melodijske linije gregorijanskoga i starorimskoga korala, te nekoliko napjeva koji se pripisuju Hildegard von Bingen, tom neuhvatljivome i kontroverznome srednjovjekovnome duhu koji se stalno propitkuje o „harmoniji sfera", željele smo kroz glazbu dotaknuti duhovnu os tišine u sebi. Spajajući srednjovjekovlje sa suvremenim glazbenim izrazom, pokušale smo ukazati na duhovno-spoznajnu razinu koja istom energijom djeluje bez obzira na vrijeme u kojem je nastajala. Olivier Messiaen napominje tako da je „glazba sama po sebi komunikacijsko sredstvo s drugim dimenzijama". I sam je kroz svoj opus pokušao sublimirati osobnu glazbeno religioznu filozofsku misao. Domišljajući i pronalazeći nova glazbena rješenja, Messiaen dolazi do spoznaja čiji su temelj filozofske misli sv. Tome Akvinskog. Tomistička shvaćanja Objave kao neovisna izvora znanja inspiriraju Messiaena da o glazbi razmišlja kao o mediju koji premašuje zemaljska ograničenja i moćno je sredstvo koje omogućava prijelaz u viša stanja svijesti. Pojam musica speculativa asocira nas i na misticizam ogledala (speculum): duboka umjetnost, pa tako i glazba, zrcali se u svom zemaljskom postojanju kao odraz izvora Svjetla. Ogledalu je potrebno svjetlo, pa tako i glazba, a i umjetnost uopće, nastaju iz obilja Svjetla koje osvjetljava duh onih koji čuju - onih koji rezoniraju u stanju pročišćena duha."
Ljerka Očić

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA