SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713909600 AND gallery_id = 9417File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713909600, '9417', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Jedna neprospavana noć donijela brojna pametna rješenja za razvoj turizma u Zadru - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

FOTO ZAVRŠNICA MY SMART CITY ZADAR

Jedna neprospavana noć donijela brojna pametna rješenja za razvoj turizma u Zadru

Vitezovi iz Cognisma i Team 404 iz Tuzle osvojili su hackathon drugog izdanja My Smart City konferencije koja je u protekla dva dana u Zadru okupila poznata stručna imena koja su raspravljala o temi „Doprinosi li turizam kvaliteti života u Zadru i kako u tome pomaže/odmaže tehnologija?"

Vitezovi iz Cognisma i Team 404 iz Tuzle osvojili su hackathon drugog izdanja My Smart City konferencije koja je u protekla dva dana u Zadru okupila poznata stručna imena koja su raspravljala o temi „Doprinosi li turizam kvaliteti života u Zadru i kako u tome pomaže/odmaže tehnologija?"

U crkvi sv. Dominika ukupno 11 timova razvijalo je tehnološka rješenja za privlačenje i zadržavanje gostiju te istovremeno olakšanje života domaćima. U pomoć su im uskakali mentori Niko Vrdoljak i Šime Tokić koji su nam rekli kako mladim IT-jevcima zapravo nije ni trebala velika pomoć, već samo poticaj, a posebno su istaknuli i veliki napredak zadarskih učenika Strukovne škole Vice Vlatkovića pod mentorstvom Anamarije Friganović Goić.

Ono što je nastalo u 24 sata trajanja natjecanja iznenadilo je i sami žiri pred kojima u petak nije bila nimalo laka odluka. Franjo Pehar (UNIZD) je u ime žirija, u kojem je sjedio s Antom Galićem (TZ grada Zadra) i Josipom Kalebićem (Bruncin), otkrio pobjednike početne kategorije - članove Teama 404 koji se, kako je istaknuo, teško mogu nazivati početnicima.

- Na početku smo prvo malo prošetali da se upoznamo s gradom Zadrom, a zatim je uslijedio rad do kasnih noćnih sati. Napravili smo aplikaciju „RestAurants" koja stranim gostima omogućuje da rezerviraju mjesto u restoranima na svom nativnom jeziku i time premoste jezične barijere. Izradili smo server koji bi omogućio pozive s vanjskih brojeva i bez interneta, a napravili smo i Viber integraciju. Implementacija ideje dovela bi do smanjenja redova u restoranima, a primjenjiva je ne samo na Zadar, već i na ostale gradove koji imaju velik broj stranih posjetitelja. Imamo plan za daljnji razvoj i proširenje aplikacije, rekao nam je nakon neprospavane noći Amir Hasanbašić koji je s Anesom Sprečićem, Mustafom Spahićem, Azurom Ramašem i Arminom Eminagićem pobijedio u teškoj konkurenciji od osam timova. Drugo mjesto osvojile su „Muhe s proširenim venama", dok je treće mjesto zauzeo IQ3 tim.

Odluku o najboljem među tri napredna tima, 33B0652FIQ3, Cognism Knights i Zadar, donio je žiri kojeg su činili Jerislav Bobić (Locomarine), Marin Mamić (Amazon) i Alan Kociper (Inovativni Zadar). Odluka je pala na ekipu velike britanske tvrtke s tehničkim odjelom u Zadru. "Uvijek očekujemo pobjedu, ali je nikad ne doživimo", nasmijali su se članovi tima Cognism Knights na naše standardno pitanje.

- Ideja je stvoriti jedinstvenu platformu za razvoj medicinskog turizma u Hrvatskoj tako da na jednom mjestu možete pronaći sve usluge privatnih medicinskih ustanova, ordinacija, klinika i poliklinika. Na našem tržištu trenutno ne postoji ništa slično. Pacijentima nudimo lakše nalaženje i filtriranje tih usluga po cijeni, lokaciji i samoj usluzi. Tu je i aspekt privlačenja stranih gostiju kroz povezivanje s Bookingom. Dodali smo implementaciju u aplikaciju pomoću koje bi se gostima nakon rezervacije datuma pregleda nudio najbliži smještaj, rekli su nam Krševan Delija i Marko Džepina uz posebnu zahvalu ostatku članova tima, Ernestu Marniki, Mariju Jukiću i Toniju Beverinu, kao i svom direktoru Stjepanu Buljatu.

Ovo natjecanje kao i cijela My Smart City konferencija održali su se u sklopu EU projekta CODE Grada Zadra i ZADRE NOVE, a iako se još čeka prihvaćanje prijave za nastavak projekta, organizatori najavljuju treće izdanje.

- Ova konferencija nam je još jedna potvrda da se ovakve stvari trebaju organizirati. Svakim izdanjem naučimo nešto novo, a ovaj smo put naučili kako se trebamo apsolutno okrenuti mladima. Ciljana skupina su srednjoškolci kojima treba pružiti što više mogućnosti za učenje, stjecanje praktičnih znanja te stupanje u kontakt s poslodavcima. Moramo se fokusirati i učiniti od njih kvalitetne i napredne hackathonce. Treće izdanje je sigurno, potvrdila nam je Renata Marušić, voditeljica Odjela za provedbu programa i projekata Agencije za razvoj Zadarske županije.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlić naglasio je kako ih je drugo izdanje My Smart City konferencije i hackathona ispunilo entuzijazmom.

- Sudionici su s velikim interesom pratili konferencijska predavanja, podijelili svoja iskustva i istaknuli kako oni vide izazove na putu prema Zadru kakvog svi želimo. Pritom su pokazali optimizam i uvjerenje da zajedno možemo učiniti više da bi živjeli bolje i kvalitetnije. Hackathon timovi otišli su korak dalje i predstavili niz konkretnih rješenja koja mogu unaprijediti turizam u Zadru. U Gradu aktivno radimo na tome da se podaci javnih servisa koji nisu povjerljivi digitaliziraju te da ih nakon toga učinimo dostupnima developerima, lokalnoj zajednici i svima onima koji su zainteresirani koristiti ih kao bazu za razvoj pametnih rješenja koja će Zadar učiniti još pametnijim gradom i boljim mjestom za život za sve nas, istaknuo je Erlić.

Kroz fotogaleriju donosimo atmosferu s dodjele nagrada i završnog partyja My Smart City Zadar.

 

 

My Smart City: Proglašenje pobjednika i networking party
Foto: 057info (Marko Dimić)
PRIKAŽI KOMENTARE (5)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA