Kultura

ZANIMLJIVOSTI IZ FILATELIJE

Joseph Roulin - poštar za sva vremena

Jeste li čuli za Josepha Raulina? Teško.

Jeste li čuli za Josepha Raulina? Teško. Prvo, zato jer je Francuz, a drugo jer je živio u 19. st. (1841. - 1903.). Ipak, nama je zanimljiv jer je bio poštar. Nije nosio pisma od vrata do vrata, već je bio zadužen za razvrstavanje poštanskih pošiljaka na željezničkoj stanici. Sve je to hvale vrijedno, ali zašto sam od tisuća poštara izdvojio baš Josepha Roulina?! Zato jer je jedan od rijetkih poštara na zemaljskoj kugli koji se može pohvaliti da ga je jedan slikar ovjekovječio na svojim crtežima. I to ne bilo koji slikar. Nije to ni Leonardo da Vinci (krivo stoljeće), nije ni Monet (stoljeće je u redu), nije ni Gauguin, teško (slikao je egzotične ljepotice). Možda van Gogh, čovjek koji je sam sebi odrezao uho, on već zvuči kao netko tko bi mogao slikati poštara. Točno!

Upoznali su se u Arlesu, na jugu Francuske, gdje je Roulin radio za poštansku službu, a danas slavni Vicent van Gogh proveo malo više od godinu dana (od zime 1888. do proljeća 1889). Njih dvojica su živjeli u istoj ulici i naš je poštar jedan od prvih koji su mu pristali pozirati. Van Gogh je bio fasciniran licem svoga prijatelja kojega je smatrao zanimljivijim od većine (kako je to navodio u svojim pismima). Prvi put je Roulina naslikao u ljeto 1888. Uslijedili bi mnogi drugi portreti, kao i portreti njegove žene i troje djece. Iako izraziti osamljenik, van Gogh je bio dirnut Roulinovom ulogom predanog oca te ga je smatrao oličenjem muževnosti.

Krajem 1888. godine, neposredno pred Božić, van Gogh je sebi odrezao lijevo uho (povjesničari tvrde da je odlučio odrezati uho nakon što je saznao da će mu se brat Theo zaručiti te da će mu zbog toga uskratiti financijsku podršku i onemogućiti mu daljnje slikanje). Nakon tog incidenta, baš je naš poštar bio taj koji je slikara odveo u bolnicu, brinuo se o njegovim poslovima te ga je podupirao u tome da se vrati normalnom životu. Van Gogh je naslikao više od 20 portreta Josepha Roulina i njegove obitelji. Van Gogh je sebi oduzeo život 1890. (imao je 37 godina), dok je naš poštar Roulin poživio do 1903. godine.

Ovaj danas slavni nizozemski slikar prodao je za života samo jednu sliku i umro siromašan, a njegove slike danas vrijede stotine milijuna dolara, što je zapravo prilično ironično jer su njegove slike danas u vlasništvu isključivo najbogatijih ljudi i korporacija. Jedan od portreta poštara Josepha Roulina prodan je 1989. godine za 58 milijuna dolara.

Zaključno, šansa da vas danas netko zamoli da pozirate zbog toga što ste poštar vjerojatno je minimalna, ali nikad ne reci nikad.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA