Zadar

PROMO

UZ JOŠ DVA PROGRAMA KOJA ČEKAJU AKTIVACIJU

Jurišić: Pomoć poduzetnicima i poljoprivrednicima osigurana kroz tri paketa

Zadarska županija raspisala je dva Javna poziva kroz koja će se dodijeti gotova dva milijuna kuna potpore gospodarstvenicima i poljoprivrednicima.

Zadarska županija raspisala je dva Javna poziva kroz koja će se dodijeti gotova dva milijuna kuna potpore gospodarstvenicima i poljoprivrednicima. Za paket pomoći poduzetnicima pogođenima Covidom-19 osiguran je iznos od gotovo milijun kuna. Poziv je objavljen na mrežnim stranicama županije, a detalje o toj i još tri mjere pojasnio nam je pročelnik Upravnog odjela za gospodrstvo, turizam i EU fondove Lovro Jurišić.

- Riječ je o Programu dodjele interventnih potpora uslijed epidemije bolesti Covid-19 za pomoć obrtnicima i poduzetnicima na području županije za 2020. godinu. Naš odjel je izradio navedeni program kako bismo pomogli u očuvanju radnih mjesta u mikropoduzećima, posebno pogođenima odlukama Stožera o privremenim mjerama ograničavanja i obustave rada. Radi se o dvije konkretne mjere iz mjeseca ožujka - prva je onemogućila rad uslužnim djelatnostima poput frizera, pedikera, kafića i sl., a druga tržnicama i trgovinama u sklopu tržnica, pojasnio je pročelnik.

Sredstva za provedbu ovog Programa osigurana su u županijskom proračunu u iznosu od 927 tisuća kuna. Maksimalni iznos potpore po pojedinom poduzetniku je 10 tisuća kuna. Uvjet je da to mora biti tvrtka koja radi kroz cijelu godinu i ima najmanje jednog, a najviše 10 zaposlenih. Javni poziv traje do 28. kolovoza 2020. godine, a više informacije potražite na web stranicama Zadarske županije. 

- U planu su još tri mjere, a jedna od njih je aktivna od srijede. Radi se o programu subvencioniranja kamata za poduzetničke kredite u iznosu od 2%, pokrenutom već prošle godine. Program je rezultirao sa 24 plasirana kredita u ukupnoj vrijednosti od 30 milijuna kuna. Novost je povećanje kreditnog potencijala na 50 milijuna kuna. Drugim riječima, u suradnji s osam poslovnih banaka osigurat ćemo još 20 milijuna kuna kredita. Namjena ovakvih kredita je kupnja, izgradnja, uređenje ili proširenje gospodarskih i poslovnih objekata, te nabava opreme. Minimalni iznos kredita je 300 tisuća kuna, a maksimalni 3 milijuna kuna.

Druge dvije mjere bit će aktivne uskoro. Prva od njih je Program potpore subvencioniranog korištenja poslovnog prostora u poduzetničkim inkubatorima za poduzetnike početnike, do tri godine poslovanja. Zadarska županija planira davati potporu u visini od 50% troškova najma poslovnog prostora u poduzetničkim inkubatorima. Druga je "Covid-19 zajam za obrtna sredstva" čiji su konačni cilj krediti maksimalnog iznosa od 250 tisuća kuna i služili bi za obrtna sredstva, najprimjerenija za vrijeme (korona) krize. Županija će isto tako subvencionirati kamatu u iznosu od 2%, pa bi će krajnji korisnik plaćati kamatu u iznosu od 0,5 i 1% u roku otplate od tri godine.

Upravni odjel za poljoprivredu također je objavio Poziv o dodjeli potpora male vrijednosti odnosno provođenje i sufinanciranje aktivnosti temeljem Programa potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Zadarske županije. 

Na poziv se mogu javiti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava koje imaju proizvodne kapacitete na području Zadarske županije odnosno poljoprivrednu proizvodnju za koju traže potporu te koje imaju uvedene površine u ARKOD sustav. Sufinancira se do 50 % ukupno dokumentiranih troškova pri čemu maksimalni iznos potpore po jednom zahtjevu iznosi do 30.000,00 kuna, a ukoliko se tražitelj potpore prijavi na dvije mjere maksimalan iznos koji se može odobriti je 40.000,00 kuna. U proračunu Zadarske županije osiguran je iznos od milijun kuna, a moguće je financirati više različitih aktivnosti - od kupnje opreme, strojeva i alata, plastenika i staklenika, novih trajnih nasada, povećanja stočnog fonda, uređenja i okrupnjivanja zemljišta pa do ulaganja u marketinške aktivnosti. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 27. kolovoza.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA