SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713823200 AND gallery_id = 9452File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713823200, '9452', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Kabanica oduševila publiku, a iznenadila komisiju za nagradu Hrvatskog glumišta - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

DRAMA PLUS I VINKO RADOVČIĆ U EKSTAZI

Kabanica oduševila publiku, a iznenadila komisiju za nagradu Hrvatskog glumišta

Tri rasprodane Kabanice sinoć su kulminirale predstavom koja je doživjela ovacije mlade zadarske publike i iznenađenje tročlane komisije Hrvatskog glumišta.

ZADAR- Tri rasprodane Kabanice sinoć su kulminirale predstavom koja je doživjela ovacije mlade zadarske publike i iznenađenje tročlane komisije Hrvatskog glumišta. Šestorica mladih glumaca - Lovro Ivanković, Luka Barešić, Deni Sanković, Matino Antunović, Toma Medvešek i Domagoj Nižić, nakon dnevne izvedbe, briljirali su na trećoj Kabanici u dva dana. Bili su pet puta bolji nego na dnevnoj izvedbi, ocijenio je redatelj Vinko Radovčić.

Kabanica je izvedena u sklopu Lektire na sceni, projektu Drame plus koja postavlja lektirna djela i uči mlade kazalištu. Gogoljeva Kabanica iz 19. stoljeća, napravljena je u koprodukciji s HNK Zadar i premijerno je izvedena na Zadarskom kazališnom ljetu kao najbolje ostvarenje.

Tko je pozvan da govori o lektirnoj predstavi više od umirovljenog školskog inspektora Nenada Zekanovića, uz to čovjeka koji sudjeluje u kulturnom životu Grada.

- Nakon što sam Kabanicu pogledao na pretpremijeri, uzeo sam je ponovno pročitati. On (glavni i odgovorni Vinko Radovčić) uzeo je samo isječak iz pripovjetke i to je napravio tako snažno. Gotovo brutalno, podijelio je s nama Zekanović svoj doživljaj kazališne Kabanice.

Ona je dovela do toga da se glumica Kazališta lutaka (gdje je predstava postavljena) Sanja Grgina ponovno zaljubi u teatar. Moćno je u svim segmentima, glumci su sjajni. Predstava, napisala je Sanja, ima energiju i prezentnost.

Vinko je pratio publiku u kojoj su bili isključivo srednjoškolci na sve tri izvedbe. Za sinoćnju nije bilo dovoljno mjesta. Vani su ostali i studenti. Najdraža mu je bila povratna informacija fotografa predstave Željka Karavide čiji su kćerka Marta, mlada gimnazijalka te  stariji sin Nikola iz MIOC-a, bili oduševljeni. Što radiš toj dici, pitao je Karavida u svom stilu.

Da je toliko mladih u publici zadarskog kazališta, nisu mogli vidjeti ni u Zagrebu članovi komisije koji su kao selektori sinoć gledali Kabanicu. Oni će odlučiti o tome hoće li ta zadarska predstava  biti nominirana za nagrade koje se dodjeljuju 24. studenog kada Zadar obilježava Dan Grada.

Kabanica će imati i svoje prvo gostovanje u zagrebačkoj Trešnjevki. A kada će je ponovno gledati zadarska publika, i to će dogovoriti Vinko Radovčić, koji se jutros digao u pet sati da bi očistio scenu na kojoj je prikazano njegovo viđenje Kabanice - aktualnije više nego ikad.


View on YouTube

S dnevne izvedbe Kabanica u Kazalištu lutaka
Foto: 057info (Marko Dimić)
PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA