Sport

PUNO KANDIDATA ZA KLUPU, ALI NE I BIVŠI TRENER

Kada je Zadar bio na dnu, Jusup se pojavio kao spasitelj. Sada više nije dobar...

Sportski direktor Branimir Longin rekao je da kontakata s Jusupom jest bilo, da će se još razgovarati, ali nitko nije uvjeren da više postoji ozbiljna želja za njegovim angažmanom

Kada se krajem listopada na Višnjiku ukazao Danijel Jusup, svima je bilo jasno da je u Košarkaškom klubu Zadar "voda do grla" - to je značilo da je klupska uprava potrošila barem pet-šest mogućih rješenja nasljednika za Antu Nazora te da se tog posla neće uhvatiti nitko "normalan". Danima je trajala neizvjesnost oko nasljednika splitskog stučnjaka, mediji i javnost čudili su se zašto je Nazor smijenjen kada nije bilo ideje tko će biti novi trener, da bi se onda obratili jedinome treneru koji će se prihvatiti momčadi u bezizglednoj situaciji.

I došao je Jusup, sa svojim poznatim metodoma, tvrdoglavošću, upornošću, mijenjanjem dijela stručnog stožera, traženjem novih igračkih rješenja. Bilo je tu i pogrešaka (dovođenje Akosa Kellera), kalkuliranja (zapravo, trpljenja Bryona Allena), ali sve se nekako rasplelo u solidnom smjeru - Zadar je nakon dugo vremena osvojio Kup Krešimira Ćosića, imao je praktički osigurano prvo mjesto pred doigravanje u HT Premijer ligi, a u ABA ligi došao nadomak spasa, kojega bi doduše trebalo tražiti na izazovnom gostovanju kod Crvene zvezde.

I kad se sve zaustavilo, momčad se razišla pa ponovno počela skupljati, ispalo je da Jusup više nije dobar izbor? Sportski direktor Branimir Longin rekao je da kontakata s Jusupom jest bilo, da će se još razgovarati, ali nitko nije uvjeren da više postoji ozbiljna želja za njegovim angažmanom. Isplivale su informacije da klub razgovara s više stručnjaka, spominju se tu i izbornik Veljko Mršić (s najboljim izgledima) i Dražen Anzulović i Damir Milačić i Josip Sesar... Samo Jusup više nije aktualan?

Sličnu kocku Longin je odigrao prije dvije sezone, kada je momčad imala posljednju uspješnu sezonu s Aramisom Naglićem. Iako je izabran za trenera godine, Zadar držao u sredini ljestvice ABA lige sa šansom za Final four, a ambicije su mu srezane prodajom ili raskidom ugovora s glavnim igračima, Longin je krenuo u pregovore s drugim trenerima. Spominjao se Zare Markovski, koji se na kraju nije htio prihvatiti ovog posla, ali je to razljutilo Naglića, i on je pooštrio svoje zathjeve, pa je su svemu isplivao - Aleš Pipan. Posljedice te odluke trpjele su se sve Jusupova dolaska. Nazor je kako-tako odigrao ulogu spasitelja u Pipanovoj sezoni, prošlu je vodio tako da ju je morao čupati Jusup.

Posljednja bitna okolnost su naklonosti medija i navijača Danijelu Jusupu. Ako (ne toliko omiljeni) Longin unatoč njima odustane od Jusupa i dovede novog trenera, preživjet će samo opravda li se rezultatom u novom sezoni. Krene li loše u ABA ligi, na pladnju bi se krajem godine mogle naći (najmanje) dvije glave...

Može li se ugrabiti nekoga od slobodnih kapitalaca?
Para nikad manje, igrača nikad više, sukus je tržišta košarkaška u vrijeme i nakon pandemije koronavirusa. Dok Zadar traži trenera i slaže kostur momčadi za sljedeću godinu, uz 20 do 30 posto manje sredstava, bez angažmana lutaju Rok Stipčević, Hrvoje Perić, Luka Božić, Josip Sobin... S obzirom da nitko od njih ne može računati na dosadašnje ugovore, bilo bi zanimljvio vidjeti može li Zadar barem dio njih privoljeti da se na godinu dana vrati pod koševe Višnjika. Kakva bi to momčad bila, Amerikanci joj ne bi trebali!

PRIKAŽI KOMENTARE (9)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA