Kultura

POZNATI ZADARSKI PROFESOR PREDSTAVIO SVJETIONIK

Kako je nastao privijenac Jere Bilana: Lovio sam lignje kada sam ugledao ruku spasa

Jere Bilan, dugogodišnji profesor u Pomorskoj školi Zadar, predstavio je sinoć u Gradskoj loži svoju prvu zbirku kratkih priča pod nazivom „Svjetionik".

Jere Bilan, dugogodišnji profesor u Pomorskoj školi Zadar, predstavio je sinoć u Gradskoj loži svoju prvu zbirku kratkih priča pod nazivom „Svjetionik".

Po struci inženjer strojarstva i brodogradnje, otkrio je kako je zaplovio u književne vode.

- Preko društvene mreže Facebook objavljivao sam kraće zapise, anegdote. Unatoč tome što je ljudima lakše gledati fotografije nego tekst, moje su priče dobile podršku i dobar odjek. Jednog dana lovio sam lignje kod otoka Žirje. Kružio sam oko svjetionika kad sam u jednom trenutku ugledao zraku koja kruži kroz prozor. Izgledala mi je kao ruka spasa, Božja ruka. Pomorci i ribari kad vide to svjetlo osjećaju se dobro, pogotovo u prijašnje doba kada nije bilo tehnologije. Svjetla su lijepa stvar, a ja sam odlučio tada ukoričiti svoja razmišljanja, poručio je Bilan koji se prošle godine ukrcao na tanker Tankerske plovidbe kako bi proširio vidike.

Mladen Klanac bio je svjedok nastajanja "Svjetionika" kojeg su financijski podržali Grad Zadar, Zadarska županija te Pomorska škola.

- Pisci znaju biti oholi u smislu da nikome ne daju dirati njihova djela. No Jere traži savjete i to mu omogućuje da priče budu kvalitetnije. Knjige stvaraju prijateljstva i ja sam to iskusio kroz "Svjetionik". Vjerujem da je ovo samo početak njegovog književnog puta.

Život svjetioničara Bilanu je približio Ante Domazet, koji već šest godina vodi svjetionik na otočiću Blitvenica kod Žirja.

- U zoru podignem zastavu i u zalazak je spustim. Kao hrvatskom branitelju to me ispunjava. Vodim brigu o sigurnosti pomoraca i spreman sam svoj život dati za tuđi. Ne mogu zamisliti da radim drugi posao. Ljudi ga često povezuju sa samoćom no to nije tako. Tu su naši ribari, uvijek je netko tamo, poručio je Domazet koji provodi 15 dana na moru, 15 dana na kopnu. No kada se valovi dignu to se zna produžiti.

- Jednom sam proveo čak 59 dana na svjetioniku no to je meni prošlo kao jedan dan. Uvijek ponesem rezerve hrane, a tu je i more iz kojeg svaki dan možeš pribaviti ručak.

Uz iskustvo i pomoć prijatelja, Bilan se u kreiranju svojih priča poslužio i Google kartama.

- Tehnologija je odlična stvar, ali drago mi je da su unatoč njoj knjige i dalje u modi, poručio je poznati zadarski profesor zadovoljan velikim odazivom na promociju u Gradskoj loži.

Ulomke iz njegove prve knjige pročitala je Gabrijela Meštrović Maštruko, glumica Kazališta lutaka Zadar.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA