Biznis

ZA ISPUNJENJE KVOTE IMAJU 50 DANA

Kaljani, Bračani i Gotovina kreću u lov na tune - do 15. srpnja mogu izloviti 800 tona

Na zadarskom području Kaljanima su se priključili Ante Gotovina i Milan Mandić sa svojim tvrtkama Pelagos Net Farma i San Žak d.o.o.

Za devet dana, 26. svibnja, počinje kratka sezona izlova tune u Jadranskom moru. Hrvatski uzgajivači tune imaju kratak rok - do 15. srpnja, za ulov tune unutar kvote koju im je odredilo Ministarstvo poljoprivrede. Kvota se mijenja svake godine, u jednom trenutku bila je na tristotinjak tona, s prijetnjom da se izlov tuna zabrani, ali je zbog oporavka stoka EU odobrila veće kvote u Jadranskom moru. Ove godine to je nešto preko 800 tona tuna, koje će tunogojilišta izloviti i potom dohraniti u kavezima kako bi ih plasirali na tržište.

Od 17 ribarica koje ove godine imaju dopuštenje za izlov tuna čak ih je 13 sa zadarskog područja. To nije posebno iznenađujuće, jer su kaljski ribari prvi iz Australije u Hrvatsku,krajem prošlog stoljeća, donijeli potrebnu tehnologiju i znanje.

Kaljani su i danas vodeći u ovom poslu, pa će tako Kali tuna sa svoja dva velika tunolovca, Neptun I i Neptun II, izloviti 135 tona živih tuna, Tuljan ribarstvo (Tuljan dva) preko 80 tona, a još jedna kaljska tvrtka Marina njiva d.o.o. s dvije ribarice (Marlin i Kali) kreće po 81 tonu tune. MB LUBIN ribarstvo d.o.o. s ribaricama Hrvatski uspjeh i Ošljak 2 kreće po 50 tona tuna. Dvije kaljske tvrtke registrirane u Poličniku također idu po tune - Mišlov d.o.o. s brodom Cicilo izlovit će oko 50 tona, a uzdanice Teši Tunolova Tacoma i Eva oko 55. Od 800 tona ulovljene tune tako će preko 450 tona završiti kod Kaljana.

Na zadarskom području Kaljanima su se priključili Ante Gotovina i Milan Mandić sa svojom tvrtkom Pelagos Net Farma, čije je ribarica Pelagos II dobila kvotu od 60 tona, te biogradski San Žak d.o.o. (također Milan Mandić) s 58 tona.

Jedini „igrači" u Hrvatskoj izvan zadarskog područja su Bračani, s tim da je Sardina iz Postira pojedinačno najveći dobitnik kvote - ribarice Sardina I i Sardina II mogu izloviti blizu 200 tona tuna. Sva plovila autorizirana su za ribolov plavoperajne tune plivaricom tunolovkom od 26. svibnja 2020. godine do 15. srpnja 2020. godine odnosno do iskorištenja kvote, što god nastupi prije.

Iako su posljednjih godina učinjeni veliki napori na razvoju mrijesta u kontroliranim uvjetima, koji se u prirodi događa u dosta kompliciranim uvjetima i dalje je glavni način uzgoja ulov manjih tuna od oko 8 kilograma, koje se potom dohranjuju u kavezima dvcije i pol godine te na kraju plasiraju na tržište. Takav način izlova doveo je ovu vrstu do ruba opstanka u Sredozemlju, ali je zahvaljujući uvođenju strogih kvoti situacija danas bolja nego prije nekoliko godina.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA