Zadar

PROSTOR OD 100 KVADRATA JOŠ NEUSELJEN

Kazalište lutaka za osam dana mora Šokoti predati prostor

Spor se vodi godinama, a do sada je na Šokotinu stranu stao i Visoki trgovački sud, koji je potvrdio pravomoćne presude i odbijanje tužbenog zahtjeva Kazališta lutaka Zadar

Kazalište lutaka Zadar u roku od osam dana mora ispuniti obvezu iz ugovora iz 1986. godine te vlasniku izdavačke kuće Forum Živku Šokoti predati poslovni prostor u zgradi kazališta, presudio je Trgovački sud u Zadru. Kazalište lutaka dužno je usto Šokoti isplatiti parnični trošak od 215 tisuća kuna, a umješaču u spor OTP banci još 135 tisuća.

Prije 35 godina Kazalište lutaka Zadar, zastupano po tadašnjoj ravnateljici Paraskevi Troskot, prodalo je Komercijalnoj banci prostor od 100 metara četvornih u prizemlju zgrade, koja se tada počela graditi za njegove potrebe. Šokota je 2004. godine kupio prostor od tadašnje Nove banke, ali u njega nije ušao jer je zgrada umjesto 1987. godine dovršena tek 2011. Spor se vodi godinama, a do sada je na Šokotinu stranu stao i Visoki trgovački sud, koji je potvrdio pravomoćne presude i odbijanje tužbenog zahtjeva Kazališta lutaka Zadar na utvrđenje ništavosti ugovora iz 1986.godine.

Kazalište lutaka pozivalo se na zastaru te tvrdilo kako Komercijalna banka nikada nije isplatila prostor, a kako nije izvršena primopredaja do datuma iz ugovora ugovor nije nikad realiziran. Osim toga, branio se KLZ, zgrada nije etažirana niti ima uporabnu dozvolu. Šokota je podsjetio kako mu je bivši ravnatelj Davor Grzunov rekao da će mu prostor biti predan kada se dovrše radovi na zgradi, no nakon njegovog odlaska u mirovinu nova ravnateljica oglušila se na pozive. Pokušao se uknjižiti na prostor ali to nije mogao jer niti Kazalište lutaka nije uknjiženo na nekretnini, a zgrada nema uporabnu dozvolu.

Pavić-Tumpa rekla je da kao zakonska zastupnica tuženika nema ovlasti predati prostor Šokoti, jer može odlučivati o poslovima vrijednima do 200.000 kuna, a o svemu ostalom odlučuje osnivač, Zadarska županija. Šokota joj nije dostavio relevantnu dokumentaciju koju bi mogla proslijediti skupštini, tako da skupština o navedenom nije mogla niti odlučivati. Rekla je da je u novoj zgradi 2011. godine održana prva predstava, ali da do dana današnjeg jedan dio nije dovršen jer nema novca.

Sud je poklonio vjeru iskazu Živka Šokote, koji je u suglasnosti s ostalim provedenim dokazima, dok nije prihvatio iskaz ravnateljice tuženika, budući da je isti u suprotnosti s pravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru iz 2014. godine i Županijskog suda u Zadru iz 2015. godine. Sud se nije upuštao u ocjenu prigovora da nije isplaćena kupoprodajna cijena, budući je postupku pred Općinskim sudom u Zadru utvrđeno da je isplaćena.

Protiv presude može se u u roku od 8 dana podnijeti žalba Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA