Biznis

MINISTARSKI SASTANAK U KINI

Kinezi ulaze u vlasništvo, a zadarska luka bit će im izlaz na europsko tržište

Luka Zadar ovih dana potpisuje ugovor s kineskim partnerima o suvlasništvu.

Hrvatska je zainteresirana za uspostavu izravne zračne linije prema Kini, a kineska strana, uz Pelješki most, iskazuje interes za zadarsku i riječku luku, kazao je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić. Na četvrtom ministarskom sastanku Kine i 16 zemlja središnje i istočne Europe (CEEC), održanom u četvrtak u kineskom gradu Ningbou, naglasak je stavljen na izravnu suradnju s Kinom, naveo je Mihotić u razgovoru za Hinu nakon tog sastanka.

"U ovom trenutku ta suradnja odnosi se na nekoliko projekata. Prije svega tu je Pelješki most, gdje je po prvi put jedna kineska kompanija na javnom natječaju dobila projekt koji se financira sredstvima EU-a", rekao je.

Po njegovim riječima, Kina je dobivanjem tog projekta dobila priliku da se uključi na EU tržište vezano za realizaciju i drugih velikih infrastrukturnih projekata koji će u budućnosti biti najvećim dijelom financirani sredstvima iz EU fondova. Mihotić je naglasio da je kineska strana zainteresirana i za ulazak u suvlasništvo Luke Zadar.

"Luka Zadar ovih dana potpisuje ugovor s kineskim partnerima o suvlasništvu. To je za kinesku stranu logistička točka preko koje bi širili svoju trgovinu ne samo na hrvatsko, već i europsko tržište", naveo je Mihotić.

Nedavno su mediji pisali da kineski investitor, a neki su pritom naveli tvrtku Jiangxiong Hua, planira ući u vlasništvo zadarske luke te u prvoj fazi uložiti 215 milijuna kuna. Interes za suradnju Kina iskazuje i za Luku Rijeka, kaže Mihotić.

Dodao je da je Hrvatska iskazala interes za uspostavu izravne zrakoplovne veze s Kinom, što bi pridonijelo povećanju dolazaka turista u Hrvatsku s tog golemog tržišta. "I druge zemlje središnje i istočne Europe pokazale su interes za time. Naša je želja da se to ostvari. Pokušat ćemo vidjeti koje su kompanije zainteresirane da to realiziraju", istaknuo je.

PRIKAŽI KOMENTARE (14)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA