Kultura

SILBENSKO LJETO

Kino pod zvijezdama, koncerti i zvučna mapa otoka

Silbensko kulturno ljeto održava se od 2010. svake godine u srpnju i kolovozu na otoku Silbi,

Ovogodišnje aktivnosti Silbenskog kulturnog ljeta, koje se održava od 2010. godine, počinju i završavaju rezidencijalnim boravcima umjetnika, ove godine to su Boris Greiner i Manja Ristić.

Boris Greiner radi site specific instalacije pod nazivom Signalizacija Silbe. Projekt uključuje osmišljavanje, proizvodnju i postavljanje dvadesetak emajliranih, metalnih, uličnih tabli, različitih oblika i formata, na dvadesetak lokacija po Silbi, na kućama, ogradama, (suho)zidima, drveću i slično. Na tim tablama, međutim, neće se otisnuti sadržaj informativnog tipa, nego razni vizualni znakovi, riječi, kratke izjave i poruke poetskog ili filozofskog karaktera, dizajnirane u formi raznih logotipova. Jednom riječju, sadržaj je autorske prirode. Poput izložbe koja svoje elemente razbacuje posvuda po mjestu, ali imajući na umu kako bi oni trebali trajno ostati tamo.

Kao i svake godine, festival donosi nekoliko kreativnih radionica za djecu i odrasle. Prva od njih je radionica filmske glume po metodi Sanforda Meisnera koju će voditi Vanja Miljak od 15. do 20. srpnja, zatim klaunska radionica pod vodstvom Ive Peter-Dragan od 29. srpnja do 2. kolovoza, već tradicionalna radionica akrobacija na svili od 5. do 8. kolovoza, koju ove godine vode djeca koja su je godinama pohađala, i sada uče nove generacije akrobacijama na svili, te radionica Kino osjetila koju vodi Live Soundtrack Ensamble od 15. do 20. kolovoza. Kroz ovu radionicu namjenjenu djeci, polaznici se upoznaju sa semplerima, analognim sintetizatorima i raznovrsnim akustičkim instrumentima-igračkama, kako bi zajedno osmislili glazbu za kratki igrani film u selekciji Live Soundtrack ansambla. Ansambl će zajedno sa polaznicima proći kroz cijelu strukturu filma kako bi stvorili novu zvučnu teksturu, podijeliti film na važne značajke, pomoći polaznicima u odabiru i upoznavanju sa instrumentima i pomoći im da osmisle koje zvučne kombinacije najbolje idu uz svaku cjelinu. Konačni rezultat je javni nastup polaznika koji će uživo izvoditi glazbu za film 20. kolovoza u sklopu ciklusa Kino pod zvijezdama.

A naziv ovogodišnjeg festivala poziva na gledanje i vizualni doživljaj jer ove godine će žitelji i posjetitelji Silbe moći uživati u čak 6 večeri Kina pod zvijezdama u kojima ćemo prikazati 9 filmova različitih žanrova i trajanja, u suradnji sa Liburnia film festivalom, Kinom Mediteran i Kinom pleme. Pratite program festivala da među novim naslovima nađete one koji su vam najzanimljiviji, udobno se smjestite pod zvijezdanim silbenskim nebom i uživajte u gledanju!

Osim radionica, rezidencija i filmskog programa, kao i svake godine, festival donosi i umjetničke izvedbe. Ove godine na Silbi će gostovati nova dječja predstava Triko cirkus teatra "Morana i Čupko", te nekoliko koncerata.

Koncertnu sezonu otvaramo eksplozivno 27. srpnja pariškim bendom JOKE koji je na Silbi gostovao već dva puta u posljednih 10 godina, i svaki put je rasplesao cijeli otok. Stižu u sklopu velike balkanske turneje koja promovira netom izdani album EXTRALIFE. Drugi koncert je nešto intimniji, Gracin, kantautor iz Splita koji je novim albumom Dva zaokupio pažnju međunarodne publike i kritike. Njegov koncert biti će 6. kolovoza, a već 8. kolovoza čeka nas originalan projekt mladih umjetnika iz Zagreba koji stvaraju pod imenom grupa ONO - Koncert za spavanje.

Koncert za spavanje duracijska je sound art izvedba za usnulu publiku u trajanju od 8 sati, s početkom u 23 sata, i završetkom netom prije jutarnjeg broda, u 7 sati. Izvedba dotiče pitanje javnoga galerijskoga prostora te ga dovodi u odnos s intimnom radnjom spavanja. Stoga, publika postaje aktivni primatelj zvuka kroz pasivan čin spavanja. Autori stavljaju naglasak na važnost čistoga, nesmetanoga iskustva spavanja, koje je danas sve češće oštećeno stresnim načinom života i konstantnom uključenošću u komunikaciju putem elektroničkih medija. Sama izvedba sačinjena je od svirke uživo i korištenja unaprijed pripremljenih semplova, loopova, terenskih snimki i već odsviranih kratkih sekvenci. Izvođači elemente pripremljenoga i živoga kombiniraju improvizacijom na licu mjesta, stilski se oslanjajući na ambijentalnu i drone glazbu. Svaka izvedba je unikatna i nastala u suradnji s drugom skupinom izvođača/ica. Zasad su Koncerti za spavanje izvođeni četiri puta - dva puta u Zagrebu (Galerija Miroslav Kraljević - 2016; Galerija SC - 2017) i dva puta u Berlinu (ZK/U - center for art and urbanistics - 2018 i 2019).

I posljednja koncertna izvedba ove godine, 12. kolovoza, avangardnog je prizvuka. Riječ je o novom projektu međunarodnih glazbenika i redovnih posjetitelja Silbe Jake Hawlina, Jake Ropreta i Boštjana Perovšeka - Audio Kayak - improvizacijsko glazbeno putovanje 2 veslača kajaka, koje prati video samog puta te se glazba stvara na licu mjesta.

A u kolovozu, 9.8., predstavit će se i novi broj jedinstvenh otočkih DIY novina Crtice s otoka, koji je nastao ovog proljeća na Silbi te donosi originalne otočke priče, teme, fotografije i ilustracije koje su napravili stanovnici i posjetitelji Silbe, a može se cijelo ljeto besplatno uzeti na nekoliko lokacija na otoku.

Ljetni program završava kako je i počeo, rezidencijalnim boravkom, ovaj put riječ je o glazbenici Manji Ristić, koja će, nakon što je napravila zvučnu mapu otoka s kojeg potječe, Korčule, napraviti zvučnu mapu otoka Silbe.

Organizatori programa su umjetnička organizacija Silba Environment Art i udruga Mavena, uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i Grada Zadra, te u partnerstvu sa Konobom Alavija, agencijom Mia tours te Osnovnom školom Zadarski otoci.

GLEDAJ deseti SEA i vidimo se na Silbi!, pozivaju organizatori.


Program See Silba Environment Art 2019.

 

SRPANJ // JULY

13.-27.7.

Dlana in Residence
BORIS GREINER: Signalizacija Silbe / Silba Signalization

15.-20.7.
RADIONICA filmske glume po Sanfordu Meisneru /
Acting WORKSHOP using the Sanford Meisner method
voditeljica / leader Vanja Miljak

17.7.
KINO POD ZVIJEZDAMA: Liburnia uplovljava u Silbu /
CINEMA UNDER THE STARS: Liburnia sails in Silba

Meso 18 red. Elvis Lenić
Pusti Dobre, pusti 56 red. Vlatka Vorkapić

24.7.
KINO POD ZVIJEZDAMA: Liburnia uplovljava u Silbu /
CINEMA UNDER THE STARS: Liburnia sails in Silba

Patrola Uran 24 red. Lovro Mrđen
Majči 51 red. Jusip Lukić

27.7.
KONCERT / CONCERT: JOKE (FR) @ Žalić

29.7. - 2.8.
RADIONICA Klaun i ja, da! / WORKSHOP: Clown and me, yes!
voditeljica / leader Iva Peter-Dragan

31.7.
KINO POD ZVIJEZDAMA: Kino Mediteran /
CINEMA UNDER THE STARS: Cinema Mediterranean

Gordon i Paddy - SINKRONIZIRANO
Linda Hamback, Švedska, 2017., 65 In Croatian only

 

KOLOVOZ // AUGUST

1.8.
PREDSTAVA ZA DJECU: Morana i Čupko /
THEATRE PLAY FOR CHILDREN: Morana & Čupko

5. - 8.8.
RADIONICA akrobacija na svili, djeca djeci /
Acrobatic WORKSHOP, children to children

6.8.
KONCERT / CONCERT: Gracin (HR)

7.8.
KINO POD ZVIJEZDAMA: Kino Mediteran /
CINEMA UNDER THE STARS: Cinema Mediterranean

Sitne Ribe Piranhas Paranza dei bambini
Claudio Giovannesi, Italija, 2019., 110, Drama Italy, Drama

8.8.
KONCERT za spavanje / CONCERT for sleeping @ Žalić
Grupa Ono: Tin Dožić, Sven Sorić, Ivan Šaravanja, Vedran Živković

9.8.
Promocija drugog broja CRTICA S OTOKA /
Promotion of second edition of local DIY newspaper

12.8.
KONCERT: Audio kayak / CONCERT: Audio kayak
Jaka Hawlina, Jaka Ropret, Boštjan Perovšek

14.8.
KINO POD ZVIJEZDAMA: Kino pleme, Old Soviet Dogs /
CINEMA UNDER THE STARS: Cinema tribe: Old Soviet Dogs

16.-20.8.
RADIONICA: Kino osjetila / WORKSHOP: Cinema senses
voditelji / leaders: Live Soundtrack Ensemble

20.8. Prezentacija radionice / Workshop presentation

 

RUJAN // SEPTEMBER

10.-19.9.
Dlana in Residence
MANJA RISTIĆ: Silba Sound Map

 

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA