Sport

DOBRE VIJESTI IZ SLUŽBE ZA ANTIDOPING?

KK Zadar napokon dobio odluku za suspendiranog Magarityja

Nakon nedavno održanog saslušanja Službe za antidoping u slučaju William Magarity, konačno smo dobili cjelokupan dugoočekivani rasplet ove situacije, javljaju iz Košarkaškog kluba Zadar.

Nakon nedavno održanog saslušanja Službe za antidoping u slučaju William Magarity, konačno smo dobili cjelokupan dugoočekivani rasplet ove situacije, javljaju iz Košarkaškog kluba Zadar. 

Podsjetimo, zadarski igrač suspendiran je zbog korištenja nedozvoljenih lijekova, odnosno nenavođenja istih tijekom dopinške kontrole. Služba za antidoping HZTA 30. studenog je utvrdila prisustvo zabranjene tvari Terbutalina, odnosno kategorija S.3 Beta-2 agonisti, iz Popisa zabranjenih sredstava 2018.

O nepovoljnom laboratorijskom nalazu, Služba je 19. prosinca iste godine obavijestila sportaša i zatražila da dostavi pisano očitovanje i eventualno postojeće terapijsko izuzeće te ga obavijestila da ima pravo zatražiti analizu uzorka B uz valjano upozorenje o presumiranom odricanju ako to ne zatraži. Istog dana, o nepovoljnom laboratorijskom nalazu obaviješteni su i Hrvatski košarkaški savez (HKS), Hrvatski olimpijski odbor (HOO), Međunarodni košarkaški savez (FIBA), i Svjetska antidopinška agencija (WADA).

Magarity je 28. prosinca 2018., na obavijest o nepovoljnom laboratorijskom nalazu, dostavio očitovanje Službi za antidoping HZTA. U očitovanju se navodi da se dobro osjećao prije odlaska na spavanje, ali se u ranim jutarnjim satima probudio zbog velikih poteškoća s disanjem jer boluje od astme. Pokušao je pronaći svoj Ventolin inhalator te je shvatio da ga je zaboravio u svlačionici, pa je umjesto njega uzeo Bricanyl kako bi ublažio simptome astme. Tijekom dopinške kontrole koja je provedena tijekom večernjeg treninga zaboravio je navesti da je uzeo Bricanyl.

Prema priopćenju, Vijeće smatra da u konkretnom slučaju ne postoji značajnija krivnja sportaša te je prihvatilo očitovanje sportaša koji je objasnio da je koristio lijek koji sadrži zabranjenu tvar isključivo da ublaži simptome astme, a ne zbog utjecaja na sportski rezultat.

Slijedom svega navedenoga, Magarityju je za njegovo prvo kršenje antidopinškog pravila određeno razdoblje nepodobnosti od četiri mjeseca. U izrečenu mjeru uračunava se vrijeme trajanja privremene suspenzije uvedene 31. prosinca 2018. godine, tako da izrečena mjera ističe dana 30. travnja te će se igrač moći priključiti momčadi od 1. svibnja.

Amerikanac, podrijetlom iz Švedske, time je izgubljen za utakmicu ABA lige s Igokeom koja će, po svemu sudeći, biti ključna. U klubu su se nadali ukidanju kazne i ranijem vraćanjem u igru, ali zadovoljni su i ovakvim ishodom nazivajući ga dobrim vijestima za KK Zadar. 

- Bitno je naglasiti da je klub uložio maksimalne napore kako bi se navedena kazna što više ublažila, s obzirom da se radi o prekršaju zbog zdravstvenih problema i ublažavanju postojećih simptoma astme, ističu iz kluba. 

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA