Zabava

ZBOG POTPORE KOJE SU TRAŽILI OD DRŽAVE

Koncerte u Zadru prijavili Prljavci, Petar Grašo, Silente, Goran Bare&Majke...

U suradnji Hrvatske glazbene unije i Ministarstva kulture i medija RH u studenom prošle godine objavljen je natječaj naziva "Svirati se mora" za glazbene programe koji će se održati u razdoblju do lipnja 2021. godine.

U suradnji Hrvatske glazbene unije i Ministarstva kulture i medija RH u studenom prošle godine objavljen je natječaj naziva "Svirati se mora" za glazbene programe koji će se održati u razdoblju do lipnja 2021. godine.

Ukupan iznos sredstava namijenjenih za potrebe natječaja, ukupno 5.226.000 kuna, osiguralo je Ministarstvo kulture i medija. U propisanom roku zaprimljeno je 259 prijava, od kojih su odobrene 92 za 166 koncerata koji bi se trebali održati od 14. veljače do 30. lipnja ove godine. 

Kako navode, zbog velikog broja interesantnih i relevantnih prijedloga, Stručna komisija je bila prinuđena dodjeljivati iznose niže od zatraženih ili smanjivati broj koncerata u odobrenim projektima.

- Iznosi dodijeljenih sredstava izraz su želje komisije da se u okviru zadanog ukupnog budžeta podrži čim veći broj projekata, u što više raznih mjesta i prostora u Republici Hrvatskoj, a da pritom odabrani projekti temeljem stručne procjene budu financijski održivi, stoji u objašnjenju HGU-a. 

Poznata dubrovačka grupa Silente za potporu Ministarstva prijavila je turneju diljem Hrvatske u sklopu koje je planirano sedam koncerata (Zadar, Šibenik, Dubrovnik, Makarska, Zagreb, Pula i Rijeka) u razdoblju od ožujka do lipnja ove godine. Za četiri koncerta od sedam spomenutih, dobili su potporu u iznosu od 50 tisuća kuna.

Kantautor J. R. August, prvog imena Nikola Vranić iz Zaboka, dobio je 35 tisuća kuna za četiri koncerta. Osim Samobor kina, Rijeka HKD i Klovićevih dvora, u vremenskom periodu od ožujka do lipnja posjetit će zadarsku crkvu sv. Nikole. 

Iznosom od 100 tisuća kuna u programu "Svirati se mora" država sufinancira tri nastupa Gorana Bareta & Majki. Osim u Zadru, prijavljeni su koncerti koji bi se trebali održati u Zagrebu, Rijeci i Osijeku.

Na natječajima je aplicirala tvrtka Los Angeles doo / LAA.

CroEtno koncerti "Smiri um usred 2021-e" Nine Kraljić predviđeni su u Hrvatskom glazbenom zavodu - Zagreb, Vršilnici Zaprešić, Pogonu kulture Rijeka, Tvrđavi Barone - Šibenik i HNK Zadar u razdoblju od travnja do lipnja ove godine. Tri od pet koncerata sufinancirano je iznosom od 25 tisuća kuna koji će sjesti na račun Udruge Val kulture.

Najveću financijsku potporu u iznosu od 125 tisuća kuna za koncerte u Zadru dobili su Prljavo kazalište i Petar Grašo. Spomenuti koncerti, u organizaciji Star produkcije i Cepelin Media, predviđeni su za svibanj i/ili lipanj na Trgu Pet bunara.

Pristigle prijedloge obrađivala je Stručna komisija Hrvatske glazbene unije u suradnji i konzultaciji s predstavnicima Udruge managera i organizatora. Pravo podnošenja prijava imali su samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi kojima osnivač nije tijelo javne vlasti, pravne i fizičke osobe koje obavljaju izvođačku ili drugu, s izvođačkim aktivnostima povezanu djelatnost u kulturi, te pravne i fizičke osobe koje raspolažu koncertnim prostorima.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA