Zadar

GRAD NIJE NADOKNADIO PARKIRALIŠTE S MURAJA

Korona otkazala aeromiting, ministar dao ostavku pa vojska nije uredila parking Ravnice

Bez obzira kakva bila turistička sezona, Zadra je dočekuje s manjkom od 120 parkirnih mjesta, zauvijek izgubljenih na Muraju.

Bez obzira kakva bila turistička sezona, Zadar je dočekuje s manjkom od 120 parkirnih mjesta, zauvijek izgubljenih na Muraju. Najava da će se ona nadoknaditi na Ravnicama nije uspjela, prema informacijama koje smo dobili iz Ureda gradonačelnika, zbog koronavirusa.

Prvo je otkazan aeromiting koji se prvi put trebao dogoditi na današnji Dan državnosti, kao projekt kojeg je protežirao ministar obrane Damir Krstičević. Potom je i on podnio ostavku zbog još dva smrtna slučaja pilota iz zrakoplovne baze u Zemuniku.

Pročelnik Ureda Gradonačelnika, Neven Klarin, na naš upit opisao je tu situaciju:

"Parkiralište na Ravnicama trebalo je biti uređeno u sklopu priprema za održavanje ovogodišnjeg aeromitinga CROIMAS, povodom Dana državnosti, 30. svibnja, u Zadru te u dogovoru s Gradom Zadrom, Ministarstvom obrane i Ministarstvom državne imovine stavljeno u funkciju za što je Grad Zadar dobio i potrebnu suglasnost. Nakon završetka ove međunarodne manifestacije, uređeno parkiralište i nadalje bi se koristilo za potrebe građana u skladu s postignutim dogovorom i uvjetima s Ministarstvom državne imovine.

Kao što vam je poznato, uslijed pandemije COVID-a 19 i svih okolnosti koje je prouzročila navedena pandemija, došlo je do otkazivanja CROIMAS-a, a samim time i do otkazivanja uređenja parkirališta budući da je dogovorom bilo predviđeno da će građevinske radove oko uređenja parkirališta provoditi Hrvatska vojska.

Nakon ublažavanja mjera postignut je dogovor s Ministarstvom obrane da Hrvatska vojska ipak obavi radove uređenja parkirališta, kako za potrebe grada i građana tako i za potrebe pripreme parkirališnog prostora za manifestaciju CROIMAS koja se planira održati sljedeće godine. Međutim, podnošenje ostavke tadašnjeg ministara Damira Krstičevića dovelo je privremenog zastoja u realizaciji uređenja prostora na Ravnicama.
Neovisno o nastaloj situaciji, Grad Zadar će u dogovoru s Ministarstvom državne imovine nastojati ovaj parking-prostor privesti svrsi u vlastitoj realizaciji, kako za potrebe grada tako i u okviru priprema planiranog aeromitinga CROIMAS-a 2021", najavljeno je iz Ureda Gradonačelnika.

Pročelnik Robertino Dujela spremao se organizirati to parkiralište povećanog kapaciteta nakon rušenja jednog objekta s prostora nekad vojne garaže i uvođenjem naplate za 300-ak mjesta za ovo ljeto. Umjesto toga, nedavno je napisao ovu rečenicu u sklopu vijesti o uređenju malih parkirnih oaza za stanare povijesne jezgre: Kako koordinacija pravnih službi grada i Ministarstva državne imovine nije donijela prihvatljiv ritam rješavanja problema, UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša je preuzimao inicijativu.

Iz Ureda gradonačelnika su nam, kao kompenzaciju za Ravnice, najavili novo parkiralište kojim bi se smanjio ljetni pritisak gostiju grada, ali je ono tek na razini ideje. "Grad Zadar je, u cilju uređenja i poboljšanja uvjeta prometa u mirovanju, uputio zahtjev i dobio suglasnost od strane Hrvatskih cesta za uređenje dijela čestice uz cestu od deponije u Kožinu prema zapadu. Ova čestica također bi se stavila u funkciju parkiranja te bi se za potrebe svih turista koji dolaze iz zapadnog dijela grada i županije, s navedene lokacije organizirao autobusni prijevoz do centra grada, čime bi se u velikoj mjeri rasteretio pritisak na gradsku jezgru", informacija je iz Ureda gradonačelnika.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (5)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA