Biznis

LIDER INVEST FORUM U ZADRU

Koronakriza pokazala da Hrvatskoj nedostaje industrije: Imali smo osjećaj kao u SF filmu

"U trenutku kada je sve stalo doživjela sam težak osjećaj neizvjesnosti. Svi smo se osjećali kao da smo u nekom znanstveno-fantastičnom filmu", prenijela je osjećaje zadarskih poduzetnika na početku lockdowna jedna od njih, direktorica tvrtke Marex Elektrostroj Ana Baričić kao sudionica panela u sklopu Liderovog investicijskog foruma Dalmacije.

"U trenutku kada je sve stalo, kao direktorica tvrtke s 34 zaposlenih doživjela sam težak osjećaj neizvjesnosti. Svi smo se osjećali kao da smo u nekom znanstveno-fantastičnom filmu", prenijela je osjećaje zadarskih poduzetnika na početku lockdowna jedna od njih, direktorica tvrtke Marex Elektrostroj Ana Baričić kao sudionica panela u sklopu Liderovog investicijskog foruma Dalmacije.

Upravo je koronakriza bila glavna tema tog foruma održanog u srijedu u hotelu Kolovare. Riječ je o projektu kojeg je 2016. godine pokrenula redakcija uglednog poslovnog tjednika Lider, a u sklopu kojeg se izabiru najbolje velike, srednje i male proizvodne investicije u Hrvatskoj.

Uz uvjete prijave, glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović istaknuo je kako se sada posebno vidi da turističkoj Hrvatskoj nedostaje robne industrije, zbog koje bi u ovakvim trenucima bila manje pogođena, izražavajući uvjerenje kako i u Zadru postoje skriveni dijamanti vrijedni nominacije za njihovu nagradu.

Kako bi odgovorio na pitanje kako lokalna samouprava i javne institucije mogu pomoći u stvaranju poticajnog investicijskog okruženja, Lider je u Zadru okupio i njihove predstavnike.

Zadarski župan Božidar Longin istaknuo je kako oni „svoju ulogu u stvaranju što boljeg investicijskog okruženja shvaćaju vrlo odgovorno i, usprkos vrlo zahtjevnoj situaciji, pokušavaju olakšati poslovanje gospodarstvenicima, naglašavajući kako je Zadarska županija pokrenula novi financijski instrument: COVID-19 - zajam za obrtna sredstva. U ime Grada Zadra pročelnik Ureda gradonačelnika Neven Klarin, koji se u sklopu rasprave predstavio i kao osoba s iskustvom iz realnog sektora, dodao je da su ovakva događaja važna za dobivanje inputa za daljnje djelovanje gradske uprave.

U sklopu panela kao potencijalni izlaz iz ove situacije prikazana su EU sredstva.

- Procjene govore da preko 80% svih javnih investicija trenutno u Hrvatskoj dolazi iz EU fondova, što čini ogroman utjecaj na BDP, koji se procjenjuje na oko 3 %. To predstavlja jedan nemjerljivi doprinos u ovom razdoblju krize. Projekti nisu investicija radi investicije, odnosno "pumpanja" te brojke, već oni nose određeni novi razvojni iskorak. Sredstva se pretoče u infrastrukturu, koja stvara nove mogućnosti za poduzetnike, naglasio je Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra ističući kako su se svi ključni zadarski projekti očuvali u doba korone, te najavljujući nove - gospodarsku zonu Crno i poduzetnički inkubator na Bilom brigu.

Krajem godine bit će gotov i Centar za kreativne industrije na Relji, istaknula je ravnateljica Inovacije Katarina Colić, dok je ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije Marina Dujmović Vuković naglasila kako se s nedavnih šest potpisanih velikih ugovora otvaraju nove prilike za građevinske poduzetnike i pružatelje usluga.

Prema podacima koje je iznijela Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju, čak 8 od 10 poziva odnosi se na likvidnost poduzetnika.

Poduzetnici diljem Hrvatske nadaju se kako neće doći do novog zatvaranja koje će ih dodatno pogoditi, a imaju i druga očekivanja od novoizabrane Vlade.

- Zaželjela bih fleksibilnost promišljanja u pogledu edukacije i rada djelatnika koji su osnova svake tvrtke, poručila je direktorica tvrtke Marex Elektrostroj kao predstavnica poduzetnika na panelu Liderovog investicijskog foruma u Zadru.

 

 

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA