SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1714082400 AND gallery_id = 7613File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1714082400, '7613', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Krstičević izvan protokola pozvao Gotovinu, Kolinda zahvalila Zadranima - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

FOTOGALERIJA VELIKE OBLJETNICE VRO MASLENICA

Krstičević izvan protokola pozvao Gotovinu, Kolinda zahvalila Zadranima

Ovo su dani upisani u povijest, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas u Zadru na obilježavanju 25. godišnjice VRO Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije koja je označila svojevrsnu prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata.

Ovo su dani upisani u povijest, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas u Zadru na obilježavanju 25. godišnjice VRO Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije koja je označila svojevrsnu prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata.

Dan velike obljetnice započeo je budnicom uz Gradsku glazbu, a uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenjem svijeća pred spomenicima, te mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama. Nakon što su grad od Jazina do Kalelarge preplavile vojne uniforme, program je nastavljen u HNK Zadar svečanosti kojoj je nazočio državni vrh.

Visoke dužnosnike prvo je pozdravio gradonačelnik Branko Dukić koji je na ratnim bojištima proveo četiri godine. 

- Zadar ovih dana živi svečano i ponosno. Akcija Maslenica označila je prestanak agonije i života bez osnovnih uvjeta, prisjetio se Dukić. Župan Božidar Longin poručio je kako značaj akcije treba prenositi na mlađe generacije. Jedino strašnije od samog rata je zaborav, istaknuo je Longin. 

Ministar obrane Damir Krstičević, u ulozi izaslanika premijera Andreja Plenkovića, Maslenicu je okarakterizirao kao prekretnicu koja je osnažila vjeru u pobjednički karakter hrvatske vojske.

- Tajna pobjede je čovjek. Hrvatski vojnik postao je brend kojeg treba čuvati i nadograđivati. Najvjerodostojniji među nama, Ante Gotovina, svojom nas je energijom i voljom činio boljim vojnicima i ulijevao nam sigurnost, rekao je Krističević pozivajući generala da mu se pridruži na pozornici zadarskog kazališta, uz ispriku za nepoštivanje predviđenog protokola.

Gotovina, na čijem je spomen publika u više navrata reagirala ovacijama, prisjetio se tih ratnih dana i poručio:

- Rat nije bio naš izbor nego potreba. I dalje nam ostaje briga za očuvanje slobode i sigurnosti. To je temelj na putu do razvoja i želim nam uspjeh u tome, poručio je istaknuti general iz Pakoštana.

U ulozi izaslanika predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić poseban pozdrav iz Zadra uputio je generalu Mladenu Markaču, bivšem zapovjedniku specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a, koji nije mogao prisustvovati današnjoj svečanosti. 

Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH prisjetila se 127 vitezova koji su tijekom akcije Maslenica položili život na oltar domovine. 

- Njihovo junaštvo naš je putokaz u djelovanju za dobrobit Hrvatske. Posebno hvala Zadrankama i Zadranima koji su, ostankom u Zadru u tim najtežim danima, dali najsnažniji odgovor agresorima, poručila je Grabar Kitarović.

Od mimohoda preko svečanosti i Taktičko-tehnički zbor na rivi do preleta Krila Oluje - pogledajte kako je u Zadru obilježeno 25 godina VRO Maslenice!


View on YouTube

 


View on YouTube

Mimohod i svečanost za 25. obljetnicu VRO Maslenica
Foto: 057info (Antonio Pejić)
PRIKAŽI KOMENTARE (15)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA