Zadar

BISTRO NA SUDU ZBOG PREKRŠAJA ZAKONA O RADU

Kuharica stala u obranu poslodavca: Ne mogu uzimati slobodno kao u državnoj službi

Zbog niza prekršaja Zakona o radu, Prekršajni sud kaznio je biogradski bistro i njegovu 50-godišnju vlasnicu s ukupno 40 tisuća kuna kojih moraju uplatiti u državni proračun.

Zbog niza prekršaja Zakona o radu, Prekršajni sud u Zadru kaznio je biogradski bistro i 50-godišnju vlasnicu objekta s ukupno 33 800 kuna. 

Tvrtka za ugostiteljstvo i turizam, sa sjedištem u Povljani na Pagu, zapošljava ukupno 16 radnika, a inspekcija je 10. kolovoza 2016. godine utvrdila niz nepravilnosti u radu tri sezonske djelatnice u ugostiteljskom objektu u vlasništvu te tvrtke. 

Nije im omogućeno korištenje tjednog odmora na način i pod uvjetima propisanim Zakonom, rade više od 50 sati, obračuni njihovih plaća ne sadržavaju podatke o ostvarenim satima rada, a nedostaci su utvrđeni i u načinu vođenje evidencije o radnicima, otkrio je inspekcijski nadzor. 

Vlasnica je priznala kako radnice nisu mogle koristiti tjedni odmor zbog povećanog obima posla, no s njima se dogovorila da će im nakon sezone produljiti radni odnos i to za onoliko dana koliko im pripada po osnovi neiskorištenog tjednog odmora. Navela je kako je u evidenciju o radnom vremenu uredno evidentirala sate ostvarenog rada za radnice, međutim u obračunu plaće upisivala je 40 radnih sati tjedno, iz razloga što su unaprijed dogovorili plaću.

U obranu 50-godišnjakinje stale su djelatnice bistroa zadovoljne uvjetima rada i svojim poslodavcem koji na kraju sezone ispuni dogovor. Glavna kuharica, koja je te godine odrađivala treću sezonu u istom bistrou, kao svjedokinja na sudu je poručila:   

- Ja sam svjesna da u uvjetima povećanog obima posla moram raditi i da ne možeš koristiti slobodne dane kao i u državnoj službi međutim sa poslodavcem sam se dogovorila da će mi za to toliko dana koliko nisam koristila tjedni odmor biti produljen ugovor. Nisam se na to žalila, sve sam to svojom voljom prihvatila. Koliko ja znam nisu se žalili ni drugi radnici. Nisam se osjećala izrabljeno jer za ono što sam radila bila sam plaćena. Ne bih radila tri godine da se osjećam da me netko izrabljujuje.

Okrivljenici, tvrtka kao pravna osoba i vlasnica kao odgovorna osoba, svojim su ponašanjem ostvarili obilježja navedenih djela prekršaja, pa ih je stoga sud proglasio krivima, stoji u presudi. Prilikom odmjeravanja novčane kazne, kao olakotne okolnosti sud je cijenio njihovu dosadašnju nekažnjavanost, korektno ponašanje u tijeku postupka te osobne i imovinske prilike, dok posebno otegotnih okolnosti nije našao te im je za svako djelo prekršaja novčanu kaznu ublažio ispod najniže zakonom propisane novčane kazne.

PRIKAŽI KOMENTARE (7)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA