Kultura

PROMO

KvART `19

Likovna kolonija i Zadarski kvartovski filmski festival

Likovna kolonija održat će se od 15. do 20. lipnja u organizaciji HDLU-a Zadar, a vodit će ju Hrvoje Marko Peruzović, Željko Mucko, Ivan Listeš, Darko Jovanović i Dragan Jelavić - Profa

Ovogodišnji KvART `19 uz stvaralački, književni i glazbeni program ima i dio posvećen likovnoj i filmskoj umjetnosti. Kulturno umjetnički program projekta ZadrugArt, koji ove godine gostuje na KvARTu, u suradnji s HDLU Zadar dovodi renomirane umjetnike s hrvatske likovne scene te nam donosi i dašak sedme umjetnosti prikazivanjem aktualnih svjetskih dokumentarnih uspješnica uz nekolicinu pažnje vrijednih ostvarenja lokalnih autora.

Likovna kolonija održat će se od 15. do 20. lipnja u organizaciji HDLU-a Zadar, a vodit će ju Hrvoje Marko Peruzović, Željko Mucko, Ivan Listeš, Darko Jovanović i Dragan Jelavić - Profa. U nacionalnim okvirima posebno je zanimljiv rad Hrvoja Marka Peruzovića, koji je 2016. dobio nagradu Post scriptum za književnost na društvenim mrežama te je kao pjesnik bio gost zadarskog KaLibar bestiVala.


View on YouTube

Peruzović je rođen 28. travnja 1971. godine u Zagrebu. Završio je grafički odjel Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu te diplomirao slikarstvo 1995. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (klasa prof. Ðuro Seder). Studijski je boravio u Parizu, Milanu, Veneciji i Beču. Član je HZSU-a (Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika) i HULU-a Split. Osim slikarstvom bavi se klasičnom grafikom, ilustracijom, skulpturom i fotografijom. Izlagao je na tridesetak samostalnih izložbi kao i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu i Bolu na otoku Braču.

- Moji slikarski interesi su prilično široki, to je rezultiralo i brojnim ciklusima koji nisu uvijek linearni, već se vrlo često odvijaju ciklički ili paralelno. Volim se igrati i eksperimentirati, sintetizirati različita iskustva u nove cjeline. Kad se zasitim jednog, prelazim na drugo. Upravo je to razlog zašto mi je ponekad teško opisati svoje slikarstvo u par riječi. Često se čini kao da pojedine slike nije slikao isti autor, ali ipak se osjeća nešto što im je zajedničko. Raspon mojih tema kreće se od akta, ljudske figure, biljnog i životinjskog svijeta, sakralnih motiva, simbolističkih kompozicija pa sve do apstrakcije s elementima geometrije, kaligrafije i snažne crtačke gestualnosti, najavljuje Peruzović svoj dolazak.

Što se tiče filmskih projekcija, one će biti prikazivane na Voštarnici i Bilom brigu tijekom trajanja festivala. U ponedjeljak 17. lipnja će se na Voštarnici u 21.30 sati prikazati kratki edukativni animirani film "Pužić slikar" Manuele Vladić-Maštruko, u kojemu igra bojama i očaranost prikazom duge na nebu pobudi u glavom liku - pužiću Petru, želju da im uvijek bude blizu. Duga saznaje njegovu skrivenu misao i daruje mu boje tako da ispuni njima njegovu kućicu. Samo deset minuta kasnije kreće projekcija dokumentarnog filma "Free solo", u kojem se prati američkog penjača Alexa Honnolda u pripremama za uspon na El Capitan, bez užadi i druge sigurnosne opreme.


View on YouTube

U srijedu 19. lipnja na istom mjestu i u istom terminu prikazuje se kratki film mladog zadarskog snimatelja i redatelja Vladimira Mikete "It is not too late", čija je radnja smještena u nekom neodređenom budućem vremenu u kojem je priroda zagađena, a čovječanstvo bačeno na koljena.

Slijedi "Faces places" (Visages villages), u kojem se Agnès Varda, jedna od predvodnica Francuskog novog vala i profesionalni fotograf i zidni slikar J.R. zajedno upuštaju u poseban umjetnički projekt - putuju Francuskom u posebnom kamiončiću opremljenom prenosivom kabinom za fotografiranje i ostalom opremom za print te fotografiraju razne ljude koje upoznaju tijekom svog putovanja.Film je imao nominaciju za najbolji dokumentarni film na Oscarima i Cesar Awards za 2018. godinu te nagradu publike na Toronto International Film Festival 2017. godine i nagradu za najbolji dokumentarni film na Film Independent Spirit Awards 2018. godine.


View on YouTube

U petak festival seli na Bili brig, gdje će se prikazati 76-minutni poetski dokumentarac Zadranina Vlade Zrnića "Dan pod suncem", koji je inicijalno nastao kao naručeni film o Zadarskoj županiji. Zrnić je u dogovoru s producentima "domaći rad" pretvorio u autorski film i izborio se za koprodukciju s najuglednijim dokumentarističkim fondom na svijetu, nizozemskom zakladom Jan Vrijman. Tako je nastao za naše prilike doista unikatan film: cjelovečernji eksperimentalni dokumentarac. Film je premijerno prikazan na festivalu u Amsterdamu gdje je ušao u izbor 24 filma u konkurenciji. Tema "Dana pod suncem" tijek je jednog dana od zore do sumraka u sjevernodalmatinskom pejzažu. Zrnić montira titranja prirode, atmosferske mijene i ljudski rad sintetizirajući ih u lirsku cjelinu prožetu mistikom prirode.

Projekt „ZadrugArt - platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra" vrijedan je 1.867.528,51 kn, od čega 1.587.399,23 kn je sufiniancirano putem Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali" iz sredstava ESF-a, a preostalih 280.129,75 kn osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA