SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1714082400 AND gallery_id = 10494File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1714082400, '10494', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Longin: Vremena s grijanjem na kalijeve peći su iza nas - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

PROMO

OBNOVLJENA ZGRADA ČETIRI ŠKOLE U PERIVOJU

Longin: Vremena s grijanjem na kalijeve peći su iza nas

Postignuti rezultati projekta su: energetski obnovljena školska zgrada u Perivoju Vladimira Nazora u Zadru, smanjena potrošnja energije za grijanje, smanjena razina emisije CO2, energetski razred zgrade škole nakon obnove - A, visoka razina udobnosti i kvaliteta rada za djelatnike i učenike...

U Kneževoj palači danas je održana završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazije Jurja Barakovića, Gimnazije Vladimira Nazora, Prirodoslovno-grafičke škole na adresi Perivoj Vladimira Nazora 3/II, Zadar.

Nositelj projekta je Zadarska županija, obavezni partner Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a provedba projekta započela je 27. svibnja 2016. godine.

Projekt je u veljači 2017. godine prijavljen na poziv za dostavu projektnih prijedloga "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja", ref. oznaka: 4c.1.3. koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.". Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zadarska županija su u studenom 2017. godine potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.326.323,24 kn od čega se 2.636.585,95 kn sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (28%), 2.299.231,94 kn iz Fonda Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU za sufinanciranje provedbe EU projekata (25%) te 4.390.505,35 kn sufinancira Zadarska županija (47%).

- Veseli me da smo danas ovdje kako bismo svjedočili ostvarenju posljednjeg od četiriju velikih projekata energetske obnove školskih zgrada škola kojima je Zadarska županija osnivač. Posjetili smo zgradu gimnazija i prvog dana nove školske godine, a današnja završna konferencija je svojevrsna "točka na i" ovog projekta. Možda se neki od vas još sjećaju vremena, a ja ih se sjećam jer sam i sam bio zadarski gimazijalac, kada su se te učionice grijale starim kaljevim pećima, a bura i jugo svirali kroz stare drvene prozore. Ta su vremena iza nas i naši učenici i profesori sada imaju udobniju školsku zgradu, toplije učionice. Neka im to bude poticaj za još bolji rad, učenje i u konačnici - rezultate, istaknuo je na konferenciji zadarski župan Božidar Longin.

Župan Longin istaknuio je kako je akon školskih zgrada u Pagu, Škabrnji i Gračacu, ova zgrada bila i najveći „zalogaj" s obzirom na starost zgrade. Ukupna vrijednost projekta je oko 9,3 milijuna kuna, od čega je Zadarska županija osigurala oko 4,4 milijuna kuna.

- Ulaganja iz Županijskog proračuna jesu bila velika, no velike su i uštede koje se postižu na grijanju. Kao osnivači školskih ustanova na svom području, intenzivno radimo na stvaranju jednakih uvjeta za školovanje za sve učenike u našoj županiji. Ulažemo u infrastrukturu, u opremu te sufinanciramo aktivnosti iznad standarda. Mogu samo dodati kako se ulaganje u školstvo nastavlja jer spremamo nove projekte obnove školskih zgrada, ali i izgradnju nove zgrade Medicinske škole na Relji, u neposrednoj blizini glavne nastavne baze - Opće bolnice Zadar. Ponovit ću ono što često spominjem - ulaganje u obrazovanje najisplativije je ulaganje jer je znanje jedini kapital koji se ne može otuđiti, rekao je župan Longin.

Glavni ciljevi projekta bili su smanjenje godišnje potrošnje energije za grijanje u školskoj zgradi u Perivoju Vladimira Nazora Zadar i smanjenje emisije CO2. Navedeni ciljevi projekta postigli su se energetskom obnovom školske zgrade u Perivoju Vladimira Nazora u Zadru koja uključuje toplinsku izolaciju vanjskih zidova s unutarnje strane, toplinsku izolaciju ravnog krova i zamjenu drvenog krovišta, zamjenu vanjske stolarije te zamjenu unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom.

Postignuti rezultati projekta su: energetski obnovljena školska zgrada u Perivoju Vladimira Nazora u Zadru, smanjena potrošnja energije za grijanje, smanjena razina emisije CO2, energetski razred zgrade škole nakon obnove - A, visoka razina udobnosti i kvaliteta rada za djelatnike i učenike unutar školske zgrade, podizanje svijesti o potrebi štednje energije i očuvanju okoliša kod učenika i djelatnika i ravnomjeran razvoj Zadarske županije.

Završna konferencija projekta obnove zgrade gimnazije
Foto: 057info (Saša Čuka)

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA