Zadar

KAKO JE SPLETOM OKOLNOSTI PREKINUTA SKUPŠTINA

Longina ne ruši Kalmeta, nego NHR zbog neispunjenih zahtjeva

Kada im nedostaje nekoliko vijećnika, kao danas, onda vladajući ovise o rukama koalicijskih partnera iz NHR-a. A s njima nisu u dobrome...

U jednoj od najčudnijih sjednica Županijske skupštine do sada, župan Božidar Longin danas je ostao bez kvoruma, u trenutku kada je ukupnim natpolovičnom većinom vijećnika trebalo biti izglasovano izvršenje proračuna za prošlu godinu. Stvar je formalne naravi, čak i da nije prošla ništa se značajno ne bi dogodilo, osim manje političke štete za župana. No sve ono što je tome prethodilo, izlazak iz vijećnice partnera iz NHR-a, glasovanje HDZ-ovaca protiv Longinova stava i na kraju povlačenje iz dvorane vijećnika HDZ-a, dale su priliku oporbenim vijećnicima da poentiraju tvrdnjom o kulminaciji latentnog sukoba na relaciji dvaju Božidara, Kalmete i Longina.

Dva su se problema ispreplela u današnjoj sjednici - s jedne strane nerealno i naglo smanjenje cijene zgrade na Kolovarama s 26 na 15 milijuna kuna te kadrovsko neslaganje HDZ-a i NHR-a. Još prošlog tjedna na Županijskom odboru HDZ-a donesena je odluka o povlačenju točke te novoj procjeni zgrade bivše Poliklinike. No način na koji se to jutros izvelo bio je užasno nespretan - Odbor koji kontroliraju HDZ-ovci je dao negativno mišljenje, koje je moglo biti prezentirano tek kada točka dođe na dnevni red. Oporba je pokrenula njeno skidanje odmah na početku sjednice, pa je taj plan propao. Dogovor je bio da točku ne povlači župan, već predstavnica Odbora. No kada je župan ostavio točku na dnevnom redu, to se nije dogodilo, došlo je do glasovanja u kojem su je HDZ-ovci mogli oboriti samo tako da glasuju protiv nje.

Drugi i veći problem je tanka HDZ-ova većina u županiji. Kada im nedostaje nekoliko vijećnika, kao danas, onda vladajući ovise o rukama koalicijskih partnera iz NHR-a. A s njima nisu u dobrome, još od nesudjelovanja HDZ-ovih predstavnika Željka Šoše i Zorana Šikića u radu Upravnog odbora Nature Jadera, koje je na neodređeno zaposlilo predsjednika NHR-a Matu Lukića, pa do različitih mišljenja o tome čiji će biti zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu itd. Kada su shvatili da HDZ nema dovoljno ruku za natpolovičnu većinu, NHR-ovci su se povukli i vladajuće ostavili na milost i nemilost Pupiću Bakraču, Rubeši, Tičiću...

Kako je bilo sigurno da odluku o proračunu neće uspjeti donijeti, a da će im oporba bojkotirati kvorum i pri ostalim točkama, HDZ-ovci su zaključili kako je najbolje da kvorum sami sruše. No u kombinaciji s nespretnim skidanjem točke s dnevnog reda bilo je sasvim dovoljno materijala za podgrijavanje priče o netrpeljivosti dviju struja u županijskom HDZ-u.

Do 4. srpnja u 12 sati, kada je zakazan nastavak sjednice, HDZ će morati naći zajednički jezik sa NHR-om, a na koji će se način to postići vidjet će se tek u mjesecima koji će slijediti sjednicu.

PRIKAŽI KOMENTARE (18)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA