Zadar

IDEOLOŠKA RASPRAVA NA SJEDNICI GV-A

Lukić predlaže da se na spomenik na Muraju nadogradi jedrenjak s križem

Prema Lukićevom prijedlogu, postojeća "kocka" bi se iskoristila kao postolje novog spomenika.

Vijećnik NHR-a Mate Lukić danas je na sjednici Gradskog vijeća predložio preradu postojećeg spomenika na Muraju, posvećenog osnivanju prve ćelije Komunističke partije u Zadru. Podsjetimo, gradonačelnik Branko Dukić je najavio njegovo uklanjanje jer smatra da spomenik ne obilježava antifašizam, već komunizam, čemu su se usprotivili lokalni antifašisti.

Prema Lukićevom prijedlogu, postojeća "kocka" bi se iskoristila kao postolje novog spomenika.

- Kako nisam za uništavanja spomeničke baštine, pa ni ove koja predstavlja osnivanje "prve ćelije Komunističke partije Jugoslavije", predlažem da se isti pošalje u kiparsku radionicu jednog od najvećih hrvatskih umjetnika današnjice gosp. Mate Turića, da isti posluži kao postolje ili temelj a na isti da se nadogradi "hrvatski jedrenjak s križem", simbol zajedništva, muke, ustrajnog rada i uspjeha usprkos svim neverama koje ga tuku, kako bi se na taj način zadovoljilo sve političke opcije.

Trebam li posebno naglašavati kako je vijeće Europe osudilo i odbacilo sve totalitarne i komunističke simbole te od zemalja članica EU traži isto a koliko znam pripadamo EU i zar ovo nije jedino realno i moguće rješenje kako bi sačuvali isti?Ne želim da taj kamen završi beskorisan u nekom skladištu. Ovo je način koji mora zadovoljit i udrugu antifašista koji su jedini javno i čvrsto stali iza komunističke baštine. Jer upravo bi ostatak njihova spomenika bio temelj ovoga novoga koji predstavlja novu povijest RH, predložio je Lukić.

Danijela Vukoša (SDP) gradonačelniku je rekla kako se kao političar doveo u poziciju da su brojne ploče maknute tijekom njegovog mandata.

- Time uništavate kulturu sjećanja u civilizacijskoj zajednici, a uz to izbjegavate razna održavanja počasti antifašistima. To je iskaz nepristojnosti i ograničenosti duhom koja s dostojanstvom ne može podnijeti prošlost grada. Jeste li u projektu naveli uopće da ćete maknuti spomenik?, pitala je Vukoša.

Dukić joj odgovorio kako spomenik nije tema za ideološko prepucavanje te kako je antifašizam prava vrijednost.

- To nije spomenik jer nigdje kao takav nije upisan. Baš sam nekidan prolazio Murajom i vidio da je čak i oštećen, ali on je dio povijesti, rekao je Dukić.

Raspravi tu nije bio kraj.

- Antifašizam nije ideologija već civilizacijska vrijednost, a zbog toga što je spomenik oštećen govori o brizi Grada za njega. Da nije antifašizma, ne bi mi ovdje govorili hrvatski jezik i ne bi se vi prezivali Dukić!, replicirala je SDP-ova vijećnica.

Gradonačelnik joj je odgovorio kako "brka stvari i izjednačava antifašizam s komunističkom partijom".

PRIKAŽI KOMENTARE (26)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA