Zadar

PROJEKT MAĐARSKO-ČEŠKE TVRTKE METEOSENSE

Mađari na Pet nebodera postavili radar kojim će pratiti meteorološke prilike u Dalmaciji

MeteoSense je još lani postavio radar u Puli, a od prekjučer je, u testnoj fazi, dostupna radarska snimka iz Zadra

Prvi put u povijesti Dalmacija je pokrivena radarskim mjerenjima, barem njen veći dio. Za to je zaslužna privatna mađarsko-češka tvrtka MeteoSense, javlja Dalmacija danas.

MeteoSense je još lani postavio radar u Puli, a od prekjučer je, u testnoj fazi, dostupna radarska snimka iz Zadra. Radar iz Zadra dohvaća područje južnije od Splita, što znači da je nepokriven ostao samo jug Dalmacije. I to bi se moglo promijeniti jer su pregovori o postavljanju radara na otoku Hvaru već odmakli, pa bi se eventualnim postavljanjem hvarskog radara, meteorološki pokrila čitava Dalmacija. Radarsku snimku u realnom vremenu možete pratiti na ovom linku.

Nagy Gergely je direktor spomenute mađarsko-češke tvrtke. Diplomirani informatičar je strastveni zaljubljenik u vremenske (ne)prilike i prije 15-ak godina osnovao je udrugu ljubitelja meteorologije koja se bazirala na lovu na oluje i fotografiranju meteoroloških ekstrema.

- Sretni smo da možemo objaviti da smo instalirali naš drugi radar u Hrvatskoj, i to u Zadar. To će uvelike pomoći da se ovim mjerenjima pokrije područje Dalmacije. Radar je maksimalnog dometa 250 kilometara za konvektivne oborine, oko 100 kilometara za običnu kišu, a 50 kilometara za vrlo lagane oborine, uključujući snijeg. Trenutno je radar u fazi testiranja i kalibracije i radi u eksperimentalnom modu, no već sada je povremeno dostupan javnosti tijekom testnog razdoblja, govori Gergely, dodajući da se 24-satnu operativnost očekuje do ožujka ove godine.

Kaže da će se postojećim radarom u Medulinu kraj Pule i nadolazećim trećim radarom, koji će se najvjerojatnije nalaziti na otoku Hvaru, u potpunosti ćemo pokriti Dalmaciju i cijelu jadransku obalu. Radarske snimke bit će javno dostupne svima za nekomercijalnu i osobnu uporabu, i na web stranici i putem aplikacije.

MeteoSense sada čeka prvu jaču ciklonu nad našim područjem da bi se vidjelo kako funkcionira kompozitna snimka radara u Puli i Zadru. Za dio Jadrana sada postoji preklapanje, što će dati još kvalitetniju radarsku snimku.

Godina 2020. će tako vjerojatno zlatnim slovima ostati upisana u povijest meteorologije u Dalmaciji, jer će osim privatnih radara češko-mađarske tvrtke, online biti i meteorološki radari DHMZ-a. Naime, u tijeku je realizacija projekta MetMonic, kojim se cijeli Jadran planira pokriti s 3 radara velikog dosega. Iz DHMZ-a najavili su da će sva tri radara na Jadranu biti online ove godine.

PRIKAŽI KOMENTARE (67)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA