Kultura

ABRACADABRA U NINU

Magija i praznovjerje kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar

Izložba „ABRACADABRA - Magija i praznovjerje u starom vijeku kroz fundus Arheološkoga muzeja Zadar" otvara se u četvrtak u 12 sati u Muzeju ninskih starina.

Izložba „ABRACADABRA - Magija i praznovjerje u starom vijeku kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar" otvara se u četvrtak u 12 sati u Muzeju ninskih starina.

Izložba je prvi put javnosti predstavljena u srpnju 2018. u Arheološkom muzeju Zadar, a potom je gostovala u brojnim muzejima diljem Hrvatske.

Magija (magika, vračanje ili čaranje) mistična je vještina kojom se pomoću manipulacije sviješću i autosugestijom nastoje postići određeni rezultati i steći natprirodne moći i sposobnosti, služeći se za tu svrhu uspostavljenim ritualima. Magijska praksa dotiče se i drugih ideoloških sustava poput religije, misticizma, okultizma i psihologije.

U antičkoj Grčkoj priređivane su misterije i bakanalije na kojima su se odvijali magijski i mistični obredi. Magija je bila popularna i u starom Rimu, gdje je većinom zabilježena kroz magijske obrede, proricanja i trovanja. Vrlo religiozni, Rimljani su bili i vrlo praznovjerni. Vjerovali su u razne čarobnjake, vještice i astrologe. U antičko su vrijeme brojni bili vračevi i proroci koji su u ime nekog božanstva donosili proročanstva.

Kroz nalaze iz fundusa Arheološkog muzeja Zadar, autorica dr. sc. Kornelija A. Giunio, muzejska savjetnica, želi predstaviti temu manje poznatu široj javnosti.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA