Biznis

PROMJENA VLASNIŠTVA U JEDINOJ ZADARSKOJ TVORNICI

Maraska ušla pod kapu Stanić grupe a njihov direktor marketinga u NO KK Zadar

Uoči velike obljetnice Maraska Zadar prodana je Stanić grupi, čime su se ostvarile najave iz siječnja 2020. godine, netom prije nego je pandemija koronavirusa svima pomrsila poslovne planove.

Obilježavanje 200 godina tradicije Maraske kroz dva stoljeća industrijske proizvodnje Maraschina, proslavit će se ulazak novog vlasnika u tu jedinu preostalu zadarsku tvornicu.

Današnjim danom, dionice Maraske prodane su Stanić grupi, čime su se ostvarile najave iz siječnja 2020. godine, netom prije nego je pandemija koronavirusa svima pomrsila poslovne planove.

Na Zagrebačkoj burzi objavljeno je kako su Koestlin i Saponia, članice širokobriješke Mepas grupe, danas prodali svoje udjele tvrtki STANIĆ BEVERAGES sklopili Ugovor o kupoprodaji dionica. Koestlin je prodao 647.262 redovnih dionica, što predstavlja 45,345 % temeljnog kapitala, a Saponia njih 55.165, što je iznos 52,90 posto temeljnog kapitala Maraske Zadar.

Navedenim Ugovorima utvrđeno je da će se prijenos dionica na kupca STANIĆ BEVERAGES obaviti najkasnije do 31. siječnja 2022. godine. Radi se o vodećoj tvrtki za proizvodnju i distribuciju bezalkoholnih pića, osobito programa Juicy, kojeg su kupili od Todorića. Tvrtka ima sjedište u Zagrebu, a dio je Stanić grupe stacionirane u Splitu.

I prije službene objave te tranakcije o najnovijoj promijeni vlasništva, u NO KK Zadar ušao je Dino Martinović iz Zagreba, direktor marketinga Stanić grupe koja će očito biti malo jači sponzor Kluba nego li Maraska pod dosadašnjim vlasnikom.

Mirko Grbešić, vlasnik Mepas grupe postao je 2005. godine vlasnikom Maraske. Pod  istom kapom Hypo Alpe Adria banke Walter Wolf ju je kreditom kupio 2001. godine. Bila je to jedna od  od ne baš sretnih epizoda u dugoj povijesti poznatog zadarskog proizvođača pića. Maraska je  tada ostala bez upravne zgrade u kojoj je obitelj Luxardo razvijala i trgovala s likerima, osobito maraschinom čijih se 200 godina obilježava idućeg tjedna. Sada je jasno  kako je to zbog promjene vlasničke strukture koju će pozdraviti i premijer Andrej Plenković.

PRIKAŽI KOMENTARE (13)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA