Kultura

MENTORICA O PREDSTAVI MATRIX U ZADRU

Marija Šćekić: Naša je predstava inspirirana filmom, ali i Floydima, Zeppelinom, Doorsima...

Marija Šćekić voditeljica je Škole prirodnog pokreta i plesa u Zadru te osnivačica Histeria NOVA-e.

Marija Šćekić voditeljica je Škole prirodnog pokreta i plesa u Zadru te osnivačica Histeria NOVA-e. Njezina suradnja s bivšim polaznicama Osnovne škole za balet i suvremeni ples Jurja Dalmatinca u Šibeniku, rezultirala je multimedijalnom predstavom Matrix, koja ovog mjeseca po prvi puta očekuje zadarsku publiku.

- Na neki način bila mi je zadaća da tu školu postavim na temelje i zagarantiram joj budućnost. Došlo je do problema nakon četvrte godine osnovne škole, odnosno kada je ta prva generacija nakon završetka ostala u "sivoj" zoni. Djeci i roditeljima se obećavala srednja škola, no ona se nije dogodila. No, sama predstava "Matrix", koja je nastala 2015. godine u sklopu godišnje produkcije (njihove završne godine), nastavila je svoj život. Ja je iz šale volim nazvati pinkfloydovskom varijantom pjesme "Another Brick in the Wall", zato što su djeca u nju dala toliko snage, energije i čistog srca, rekla je Marija.

Radi se o predstavi inspiriranoj istoimenim filmom Matrix iz 1999. godine, međutim to je bila samo ljuštura i početna matrica pomoću koje su djeca ulazila u svijet maski. Napravljena je za stariju publiku: generaciju Led Zeppellina, Floyda, Doorsa...

- Sama profesionalna plesna scena koja je imala priliku vidjeti predstavu je u recenzijama pisala, a i sama sam fascinirana njihovom scenskom zrelošću, koncentracijom i stavom prema publici i plesnoj predstavi. Njihov ulaz je intrigantan i mračan, no do kraja predstave vidjet ćete vedra lica koja su izašla iz jednog sustava koji ih guši. Zato i volimo reći da predstava predstavlja tihu i neagresivnu revoluciju koja ubija sve stereotipe tekućih razgovora o školskim reformama, naglasila je Šćekić.

Djeca su već nastupala u sklopu Noći muzeja u Đakovačkom Domu kulture u siječnju 2018. te na Karlovac Dance Festivalu u travnju 2018. godine.

- Ta djeca su uložila toliko truda i rada da je naprosto nemoguće odvesti ih kamo god je to moguće. Kao mentorica ne radim razliku između djece i odraslih, muškaraca i žena, profesionalnih i amaterskih plesača. Djeci pristupam iskreno i to je jedini postulat koji sam s njima gradila posljednjih sedam godina.

Predstava Matrix održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar s početkom u 20 sati. Prodaja ulaznica kreće 21. listopada, te će se moći kupiti u redovno radno vrijeme blagajne HNK.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA