Zadar

ODLUKA DRŽAVNOG SUDBENOG VIJEĆA

Marijan Bitanga s najviše bodova postao sudac Visokog kaznenog suda u Zagrebu

Državno sudbeno vijeće (DSV) razgovaralo je sa 17 kandidata nakon što je petero odustalo, a od tih 17 odabralo je 11 najboljih za novoosnovani Visoki kazneni sud.

Državno sudbeno vijeće (DSV) u petak je izabralo 11 sudaca novoosnovanog Visokog kaznenog suda koji će od početka iduće godine rješavati žalbe u kaznenim postupcima. Prema ukupnom broju bodova, u koji su uz razgovor ušle i ocjene o dosadašnjem obnašanju sudačke dužnosti, među sucima novog suda najviše bodova dobio je zadarski sudac Marijan Bitanga (163,27 boodova), koji je osim maksimalnih 150 bodova za obnašanje sudačke dužnosti dobio i visokih 13,27 bodova s usmenog razgovora. Na drugom je mjestu Ivan Turudić (163,09), slijede Tanja Pavelin (162,23), Sanja Katušić-Jergović (161,45), Ljiljana Stipišić (160,91), Lana Pető Kujundžić (160,36), Snježana Hrupek-Šabijan (158,64), Željko Horvatović (157,91), Tomislav Juriša (151,45), Marija Balenović (150,41) i Sanda Janković (149,5).

Četvero sudaca na razgovor je došlo s maksimalnih 150 bodova.To su predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, kojemu je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković povjerio osnivanje Visokog kaznenog suda, predsjednik kaznenog odjela zadarskog Županijskog suda Marijan Bitanga, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Peto Kujundžić te Ljiljana Stipišić, sutkinja istrage na Županijskom sudu u Splitu koja je stručne radove posvetila problematici žrtava i svjedocima u kaznenom postupku. Visoki kazneni sud rješavat će u drugom stupnju žalbe na odluke županijskih sudova, a trebao bi biti smješten u potkrovlju Županijskog suda u Zagrebu na Zrinjevcu.

Državno sudbeno vijeće (DSV) razgovaralo je sa 17 kandidata nakon što je petero odustalo, a od tih 17 odabralo je 11 najboljih za novoosnovani Visoki kazneni sud.

Izbor novih sudaca Visokog kaznenog suda možda će dovesti i do još jedne nevjerojatne situacije u hrvatskom pravosuđu, o čemu je u četvrtak izvijestio Dnevnik Nove TV. Najveći sudski procesi mogli bi se vratiti na početak. Prijeti to suđenju Branimiru Glavašu i suđenju optuženima za odavanje podataka iz uskočkih istraga, jer su predsjednici sudskih vijeća u ta dva slučaja sad izabrani kao suci Visokog kaznenog suda.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA