Zadar

ZAKONSKE PROMJENE OKO IZBORA RAVNATELJA ŠKOLA

Marin odlazi u mirovinu, Pera i Perić po novi ravnateljski mandat prema novim kriterijima

Idućeg mjeseca sigurno će biti objavljen natječaj za ravnateljsko mjesto u OŠ Šime Kožičića Benje jer Marko Marin koji vodi tu školu od 20005. godine, odlazi u mirovinu.

ZADAR- Idućeg mjeseca sigurno će biti objavljen natječaj za ravnateljsko mjesto u Osnovnoj školi Šime Kožičića Benje jer Marko Marin, koji vodi tu školu od 2005. godine, odlazi u mirovinu.

Natječaj za to ravnateljsko mjesto, kao i za ona u školama Stanovi te Petar Preradović, bit će objavljeno po novim zakonskim izmjenama. Na čelu OŠ P. Preradović od 2014. godine nalazi se ravnateljica Stanka Pera koja bi za godinu dana trebala u mirovinu. Ravnatelj škole Stanovi Markica Perić ići će po drugi mandat, čiji broj zakonskim izmjenama nije ograničen. Ali prekidom ili završetkom trećeg mandata, ravnatelja više ne čeka radno mjesto koje je imao u školi, što je također isto kao i prije.

Škole su zbog zakonskih izmjena ponovno morale mijenjati Statute koji su potvrđeni na nedavnom Gradskom vijeću. U uvodu za sve te Statute, iz Odjela za školstvo Grada Zadra kojeg vodi Joso Nekić, navodi se kako se pojednostavljuje postupak imenovanja ravnatelja školskih ustanova, a ujedno se otvara mogućnost da se u natječajnom postupku odabere što kvalitetniji kandidat.

No, to baš i nije tako, vidljivo je iz statutarnih izmjena koje smo prokomentirali s nekoliko ravnatelja zadarskih osnovnih škola. Oni su nam ukazali da je novost u uvođenju dodatnih kompetencija koje se boduju. Kandidati za ravnateljsko mjesto moraju donijeti potvrde da su savladali poznavanje stranog jezika, osnovne digitalne vještine te da imaju iskustvo rada na projektima. Neovisno o tome koja je razina njihovih vještina te broj projekata u kojima su sudjelovali, mogu dobiti po jedan bod.

U situaciji neprekidnih promjena u školstvu, plutanja i političkih mijena u potrazi za reformom, kandidati moraju imati plan i program za razdoblje od pet godina. Oni se kao političari moraju predstavljati Učiteljskom, Zaposleničkom te Vijeću roditelja. S tim da ta četiri vijeća moraju imati natpolovičnu većinu kada se tajno glasa o programima kandidata. Predstavnici ta tri vijeća su članovi Školskog odbora, koje ostaje na 7 članova, koje glasa javno. Učiteljsko vijeće ima dva predstavnika. Oni kao i predstavnici zaposleničkog te Vijeća roditelja u školskom odboru moraju glasati kako su to vijeća prethodno odlučili.

Hoće li se tako izbjeći utjecaj politike, koja preko osnivača, u ovom slučaju Grad Zadar ima tri glasa, u Školskom odboru, vidjet će se na prvom test natječaju OŠ Šimuna Kožičića Benje.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA