Zadar

NOVOPEČENA DRŽAVNA PRVAKINJA STELLA ČOLO:

Matematika je za mene umjetnost

Učenica drugog razreda gimnazije Franje Petrića Stella Čolo bila je naša gošća emisije "Na mladima svijet ostaje" Radija 057.

To što nisam imala mentora samo me podsjećalo na to sama učim i osamostaljujem se. Više se pouzdam u svoj način rada i učenje, nego da mi netko govori što trebam učiti, a što ne, skromno nam je rekla 16-godišnja Stella Čolo koja je nedavno ostvarila izvanredan uspjeh postavši državna prvakinja u matematici više (A) razine kao jedina zadarska natjecateljica.

Stella otkriva da nema matematičkog uzora, ali ju u radu inspiriraju rezultati starijih natjecatelja, te osvajači medalja na jakim međunarodnim natjecanjima. Sukladno tome, redovito posjećuje matematičke kampove koji pripremaju na ovakva natjecanja učenike iz cijele Hrvatske i to jednom tijekom ljeta i jednom tijekom zime.

- Matematiku i brojeve volim još odmalena, a u sedmom razredu sam krenula s natjecanjima. Mentorica Josipa Čuka u OŠ Stanovi poticala me na daljnji rad tako što mi je davala dodatne zadatke, jer su mi oni na normalnoj nastavi, od prvog razreda bili već dosadni. Uvijek me privlačila kreativnost u matematici, odnosno činjenica da s više ideja možeš riješiti isti zadatak. Odličan je osjećaj kada shvatim da mogu riješiti nešto teže, što prije nisam znala, što mi govori da napredujem, otkriva Stella.

Četvrto mjesto na državnom natjecanju u matematici u sedmom razredu osnovne škole samo ju je potaknulo da još više zagrize. U osmom razredu popela se jednu stepenicu više, te osvojila sjajno treće mjesto i poziv na Hrvatsku juniorsku matematičku olimpijadu gdje je također bila prvakinja. Taj rezultat osigurao joj je prolaz na Juniorsku balkansku matematičku olimpijadu na Cipru otkud je došla bogatija za lijepo životno iskustvo i s brončanom medaljom.

- Krenula sam se baviti s programiranjem, a u slobodno vrijeme čitam, sviram ili se družim s prijateljima. Za sada razmišljam o prediplomskom studiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a nakon toga? Razmišljam o diplomskom studiju u inozemstvu, možda u Švicarskoj, zaključila je kao gošća emisije Radija 057 "Na mladima svijet ostaje".

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA