SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1711666800 AND gallery_id = 8369File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1711666800, '8369', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Mihić je vršnjak Tovareće mužike - a ostao je dječak - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

GOSTI GRADSKE KNJIŽNICE

Mihić je vršnjak Tovareće mužike - a ostao je dječak

Tovareća mužike, koja je u sadašnjoj formaciji poznata od 1959. Godine, otvorila je ovogodišnje izdanje manifestacije Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici.

ZADAR- Tovareća mužike, koja je u sadašnjoj formaciji poznata od 1959. Godine, otvorila je ovogodišnje izdanje manifestacije Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici.
Tradicionalnu i jedinstvenu glazbu koju Saljani izvode uz pomoć rogova, šumpreša i ritma bubnja, predstavio je najpoznatiji Saljani i knjižničar Ante Mihić.

On je i autor naziva pomlatka Tovareće mužike (regrutnog centra) - zvane „pulići" koje datira od 1998. godine. Uz dvije poznate skladbe Šjora Mare Štrambera i Zvončići, upravo „pulići" uvježbavaju novu melodiju, nazvanu  Telašica. Tovareća mužika je oblik inicijacije, prelaska iz dječačke u mušku dob, teza je Ante Mihića koji je nije nikada bio član Tovaraće mužike, potvrdio je glasnogovornik udruge Paško Bonja.  A to bi značilo da je ostao vječni dječak iako je vršnjak Tovareće. S njim se složio glasnogovornik Tovareće mužike. Član Tovaraće može postati svaki Saljani i onaj tko dovoljno dugo živi u Salima da postane njihov.

Tovareća mužika kao prepoznatljiva kulturna i tradicijska baština Dugog otoka, svoje prvo pojavljivanje izvan Hrvatske imala je na Venecijanskom karnevalu, kada su oduševili sudionike tog svjetski poznatog događaja.
Ono što im je postalo najdraže gostovanje je odlazak u Lavovo u Ukrajinu gdje već četiri godine nastupaju u sklopu hrvatsko-ukrajinskog prijateljstva. I sjedište udruge Bila Hrvatska je u Salima.

O Salima će ovih dana biti prikazan i najnoviji dokumentarac na Hrvatskoj televiziji, informirao nas je Mihić. On je zahvalio ravnateljici Gradske knjižnice Doroteji Kamber Kako bi druženje bilo potpuno, pobrinuli su se sponzori s Dugog otoka: Mardešić Sali, OPG Žampera uz Pršutanu Puntica, Kroštulu i Studio bar.

Tovareća mužika u Gradskoj knjižnici
Foto: 057info (Marko Dimić)
PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA