Zadar

POLITIČARI U BERMUDAMA O OZBILJNIM TEMAMA

Ministar Marić u Zadru branio reformu na plaće poduzetnika i manji PDV na hranu

Ministar Zdravko Marić danas je ispred sveučilišta u pratnji zastupnice Grozdane Perić i gradonačelnika Branka Dukića preko zadarskih novinara pokušao odgovoriti na prve prozivke i komentare javnog savjetovanja na paket zakonskih reformi.

Ministar Zdravko Marić  danas je ispred Sveučilišta u pratnji zastupnice Grozdane Perić i gradonačelnika Branka Dukića preko zadarskih novinara pokušao odgovoriti na prve prozivke i komentare javnog savjetovanja na paket zakonskih reformi.

Najviše reakcija stiglo je na zakonsko rješenje o povećanju  osnovice plaća predsjednika ili članova uprava tvrtki čime se, prozivaju poduzetnici, opet guši poduzetništvo. Protiv tog prijedloga je i koalicijski partner HNS. Oni su prije obraćanja ministra financija u Zadru medijima pustili svoje reagiranje:
Prijedlog koji je pušten u javnu raspravu ugrožava na tisuće poduzetnika i start-upova u hrvatskom društvu i istodobno potiče antipoduzetničku klimu.

Kao liberali i stranka koja se bori za porezna rasterećenja plaća i poticanje poduzetništva, smatramo da je nedopustivo stvarati klimu da su svi poduzetnici skloni zlorabiti sustav - nužno je pronaći drugi način za suzbijanje zloporaba, umjesto da se zbog manjeg broja poduzetnika kažnjavaju svi poduzetnici, navodi se u priopćenju te stranke.  U zaštitu poduzetnika stao je i MOST. Na žalost, nikada nisu tako branili tisuće radnika prijavljenih na minimalcu.

Ministar financija na upit novinara kazao je kako je  s HNS-ovcima  sinoć razgovarao sinoć i objašnjavao da se direktorima koji su stalno zaposleni neće ništa mijenjati.

Zadarskim novinarima to je ponovio nekoliko je puta  .

- Zakonom želimo zaustaviti zlouporabe koje u neravnopravan položaj stavljaju poduzetnike, istaknuo je Marić. U prilog tome iznio je podatak kako je danas 175 tisuća članova uprava trgovačkih društava. Od njih svega 460 prijavljeno kao članovi uprave, a da nisu u radnom odnosu s tim poduzećem. S druge strane imamo oko 65 tisuća članova uprave koji jesu u radnom odnosu, a preko 100 tisuća su direktori koji su osigurani po nekoj drugoj osnovi,  naveo je Marić.

Zakonske izmjene odnose se na one  koji  za 12 minuta prijave u trgovačkom poduzeću odnosno 48 kuna mjesečno imaju pravo na puno zdravstveno osiguranje i mirovinski staž. To je taj element na koji smo između ostaloga ciljali. S jedne strane imate vrlo neravnopravan položaj obrtnika dohodaša u odnosu na ove poduzetnike odnosno članove uprave. Idemo to usporediti sa svakim građaninom poreznim obveznikom u RH koliko su njegove obveze plaćanja doprinosa, kazao je ministar Marić.

Ministra nije odgovorio na upit hoće li smanjenje stope PDV-a na svježe meso, ribu, voće i povrće dovesti do smanjenja uvoza tih proizvoda.

- Kategorija svježega vrlo će biti precizno definirana što znači svježe meso, svježa riba odnosno voće i povrće. Ti će se elementi regulirati pravilnikom koji će sigurno biti sveobuhvatan, dodao je Marić. Na pitanje hoće li trgovci nakon smanjenja PDV-a smanjiti cijenu tih proizvoda Marić nije potvrdno odgovorio.

- Tržište poglavito u segmentu maloprodaje hrane mislim da je poprilično konkurentno u RH i strani i domaći trgovački lanci i ja mislim da možemo na neki način jednostavno zaključiti iako ništa nije tako jednostavno, a to je da će tržište učiniti svoje. Ministar je naveo primjer neke tvrtke koja je nižu cijenu pelena nazvao i demografskom mjerom.

Javna rasprava o novim zakonima trajat će do 6. rujna, nakon čega ćemo sve komentare proanalizirati, i ono što se može prihvatiti uključiti u zakonske prijedloge najavio je ministar Marić na "presici" održanoj u hladu zadarske rive.

 

 

 

PRIKAŽI KOMENTARE (13)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA