Zadar

OD 1. LISTOPADA

Ministarstvo subvencionira doprinose kadetima i asistentima

Na prošlotjednom sastanku u Ministarstvu mora prihvaćen je prijedlog Sindikata pomoraca Hrvatske da se hrvatskim vježbenicima palube, stroja i elektrotehnike refundiraju plaćeni doprinosi za obvezatno mirovinsko i zdravstveno osiguranje u ovoj godini.

Na prošlotjednom sastanku u Ministarstvu mora prihvaćen je prijedlog Sindikata pomoraca Hrvatske da se hrvatskim vježbenicima palube, stroja i elektrotehnike refundiraju plaćeni doprinosi za obvezatno mirovinsko i zdravstveno osiguranje u ovoj godini.

Sindikat pomoraca Hrvatske već dulje vrijeme ustrajao je na tome da Ministarstvo mora iznjedri pravilnik kojim bi se olakšao ukrcaj vježbenika, asistenata i kadeta na sve brodove, a ne samo na one koji plove pod hrvatskom zastavom.

Nakon održanoga sastanka glavni tajnik Sindikata Neven Melvan zadovoljan prvim obrisima budućega pravilnika.
Znači od 1. listopada 2018. do kraja 2019. Ministarstvo će subvencionirati sve doprinose svim kadetima i asistentima koji su u tom periodu bili ukrcani na brod, bez obzira koju zastavu vije. Drugim riječima, oni će jednostavno dostaviti dokaz da su platili doprinose u Republici Hrvatskoj i taj novac će im biti subvencioniran od strane Ministarstva mora, kaže Melvan.

Prijedlog Pravilnika već bi trebao biti u javnom savjetovanju, te do kraja mjeseca i objavljen, navodi državni tajnik u Ministarstvu Mora Josip Bilaver, te pojašnjava kada bi novac mogao biti na računima vježbenika i asistenata. Pretpostavka je negdje u studenome-prosincu da će svi dobiti povrat tih uplaćenih doprinosa i uplata mora ići do kraja prosinca, pojašanjava državni tajnik.

Sastankom u ministarstvu zadovoljni su i posrednici, te predstavnici brodara. Tu smo se zajedno sa Sindikatom pomoraca Hrvatske i predstavnicima iz CROSMA-e usuglasili, te smo na sjednici naše Skupštine donijeli zaključak gdje podržavamo donošenje novog pravilnika, kaže ravnatelj Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum Sandro Vidas.

Od iduće godine planira se i Pravilnik kojim će biti regulirano subvencioniranje plaća i doprinosa studenatima koji prođu na natječaju, te će osim za hrvatske vrijediti i za brodove pod drugim zastavama, ali preko hrvatskih posrednika. Predviđeno je isto tako oko 2,3 milijuna kuna u državnom proračunu za taj dio. Nekakva pretpostavka je da će tim putem biti pokriveno pedeset do šezdeset najizvrsnijih i najboljih vježbenika,koji će se odabrati na javnom natječaju. Osnovni kriteriji su izvrsnost, ocjene, stipendiranje, odnosno jesu li bili stipendisti ili nisu, ističe državni tajnik Bilaver.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA