Zadar

PREMINULA U 91.GODINI

Mira Budisavljević - arhitektica koja je ostavila trag

U Zadru je preminula Mira Budisavljević u 91. godini života. Do prije tri dana bila je najstarija zadarska arhitektica a ostat će upamćena po svom djelu kojeg je ostavila u Zadru

U Zadru je preminula Mira Budisavljević u 91. godini života. Do prije tri dana bila je najstarija zadarska arhitektica a ostat će upamćena po svom djelu kojeg je ostavila u Zadru. Rođena Siščanka Mira Antolčić, poput mnogih stručnjaka došla je u Zadar koji se tek gradio i razvijao. Cijeli svoj radni vijek provela je u arhitektonskom poduzeću Donat koji je bio rasadnik najboljeg zadarskog kadra inženjerske struke građevine i arhitekture.

Arhitektonski pečat Mire Budisavljević ostao je na mnogim stambenim zgrada na Voštarnici, a osobito na Bilom brigu. Jedan od njezinih neostvarenih projekata bio je Etnografski odjel za koji je napravila idejni projekt polovicom 70-ih godina. Etnografski odjel ostao je u Gradskoj straži a trebao se inkorporirat u prostor stare bolnice, gdje je prije koju godinu uređen TIC.

Međutim, arhitektica Mira Budisavljević uspjela je to postići u projektu uređenja gradske tržnice u kojem je iskoristila i prostor bedema za ribarnicu te okruženje ostatak palače Pasini. Taj projekt je dovršio arhitekt Ivo Oštrić pred kraj 90-ih.

Arhitektica Mira Budisavljević projektirala je zgradu Tržnice u kojoj je danas služba za izdavanje dokumenata u građenju.

Povodom posljednjeg pokušaja preuređenja zadarske tržnice, kod umirovljene arhitektice potražili smo  informaciju o arheološkim istraživanjima koja su rađena kada je 80-ih godina podignuta zgrada Gradske tržnice prema njezinom projektu. Konzervatori su tada zaustavili gradnju još jednog kata u toj zgradi (koja je građana kao natkrivena tržnica), a koji je trebao biti povezan prvim tada u Zadru pokretnim skalama, podsjetila nas je arhitektica Budisavljević.

Bila je jako vitalna, imala je odličnu memoriju i bila je informatički pismena, ukazali su njezini susjedi iz Žute kuće u kojoj je gospođa Budisavljević sa svojom obitelji živjela više od pola stoljeća.

Danas će biti pokopana na Gradskom groblju.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA