Zadar

STVORENI ZA NEBO

Misionari i kumovi školuju afričke učenike i studente

Misionari se trude što više da ta djeca ostanu u svome kraju

U današnjoj emisiji „Stvoreni za Nebo" prisjećamo se misija i kumstva u Africi.
Misionari i misionarke iz siromašnih i nerazvijenih zemalja Afrike i ostalih dijelova svijeta svjedoče o velikoj oskudici i nevoljama kojima su izloženi: nedostatku hrane, različitim bolestima, lošim stambenim uvjetima, slaboj dostupnosti zdravstvenih ustanova te nemogućnosti školovanja. Njima je potreban novac te se tako i rodila ideja o kumstvima.

Fra Ilija Barišić je kroz četrdeset i osam godina u misijama u Kongu sagradio mnogo crkava, sjemeništa, škola i koječega. To nisu škole kakve mi imamo prilike vidjeti, većinom su to goli zidovi, jednostavne klupe i stolice bez naslonjača. U Hrvatskoj svaka Franjevačka provincija, a trenutno ih brojimo pet, školuje po dvojicu svećenika. Kao glavni cilj osnivanja škola u Africi bila je što manja kolonizacija. Pomalo ružno govoreći, ljude se nasilno pokrštavalo, eksploatiralo se zemlju i iskorištavalo resurse. U zadnje vrijeme dolaze i ljudi iz razvijenijih krajeva svijeta i odmah registriraju najinteligentnije pojedince te im nude odlazak. Afrika se osiromašuje za inteligentne ljude, dok se drugi kontinenti obogaćuju.

Misionari se trude što više da ta djeca ostanu u svome kraju. Zato je važno organizirati škole koje se brinu za sva područja ljudskoga života - intelektualno, duhovno i materijalno te su se tako počela organizirati kumstva. Za školovanje djeteta u osnovnoj školi potrebno je samo pedeset eura, za srednjoškolca sto eura, dok je za studenta potrebno tristo eura.

„Provincija svetog Jeronima" u ovom trenutku broji četiristotinjak kumstava. Naravno, svi kumovi dobivaju i izvješća o djeci, čak i pisma od same djece. Kad dijete završi školu novac se prenamjeni na drugo dijete. Ukoliko netko prestane novčano pripomagati, dijete se preda nekome drugome.

Želite li se uključiti u kumstva, javite se u samostan Sv. Frane u Zadru ili posjetite stranicu: http://www.fradragoljevar.com/misije.html.

Želim vam ugodnu i blagoslovljenu nedjelju. Pax et bonum!

 

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA