SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1715119200 AND gallery_id = 10486File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1715119200, '10486', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Mladi će dočekati svog Godota i kulturno rasti kao na muralu kojeg završava Lonac - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

FOTO: NA GRADILIŠTU CENTRA RADNICI IZ INDIJE I NEPALA

Mladi će dočekati svog Godota i kulturno rasti kao na muralu kojeg završava Lonac

Drama plus bit će jedna od zadarskih udruga koja je dočekala Godota iz njihove najnovije izvedba klasičnog djela drama apsurda U očekivanju Godota.

Drama plus bit će jedna od zadarskih udruga koja je ipak dočekala Godota iz njihove najnovije izvedbe klasičnog djela drame apsurda "U očekivanju Godota".

Bit će do 2021. godine,  kad će Zadar napokon dobiti Centar za mlade, tako je napisano i na plastičnom zastoru u završnici njihove predstave. Teško da će ga itko zvati Centar za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade, kako su stručnjaci predložili da se zove praktički nova ustanova u kojoj ispada da mladi zauzimaju posljednje mjesto.

Oni su zbilja dugo čekali svoj prostor, svojedobno otet u Domu hrvatske mladeži, da bi imali gdje stvarati i kreirati i to nekome pokazati.

U nekad vojnog zgradi (spavaonici), iz džungle, smeća, skvoterstva, droge i pijanstva, gradi se Centar za mlade koji će biti otvoren  idućeg ljeta. Novi zadarski dom kulture prostirat će se na preko 3 500 metara četvornih. Cjelina od još tisuću kvadrata pripast će Gradskoj knjižnici koja će toplom vezom doći do novog odjela za mlade, pokazali su nam u prizemlju gradilišta naši vodiči, v.d. pročelnik za EU fondove Ante Ćurković i njegov suradnik Ivan Plazina, stručni specijalist za sigurnost na radu. U godinama napuštenom i zapuštenom zdanju, on itekako ima posla u nadzoru i sada kada je na objektu sve još uvijek otvoreno.

Na to da su na gradilištu radnici iz Nepala i Indije, već smo bili pripremljeni. Oni su više bili iznenađeni pa su nas pozdravljali na naučenom hrvatskom jeziku i ponavljali dobro, dobro sam...

Od samog početka je grupa od 15 radnika iz dalekih azijskih zemalja, tumači nam Ćurković. Njih je angažirao podizvođač radova koje je s Gradom Zadrom ugovorio splitski Brodomerkur.

- U iduća dva tjedna građevinu treba zatvoriti i prijeći na unutrašnje radove, najavljuje pročelnik Ćurković, upoznavajući nas i s planiranim sadržajima. Središnje mjesto je dvorište, odnosno buduća dvorana od 500 kvadrat, koja će prema projektu zadarskog Atrija, biti natkrivena. Na katu su još dvije dvorane od kojih će se svaka,  ovisno o potrebama korisnika, moći pregraditi u dvije manje od 120m2 i 60 kvadrata.

Projektom je predviđeno 12 ureda za udruge - buduće korisnike među kojima će pristup imati i invalidi za koje je, prema riječima Ćurkovića, predviđena platforma. U budućem Centru predviđen je i prostor za rezidenciju, odnosno smještaj gostujućih umjetnika.

Od pročelnika Ćurkovića doznajemo kako je otvoren poziv Ministarstva za EU fondove na koji će se oni prijaviti za preostali novac iz ITU mehanizma od tri milijuna kuna. Taj će se iznos utrošiti na uređenje okoliša kako bi projekt u Stjepana Radića bio cjelovit i reprezentativan.

Dok se to ne dogodi, angažiran je zagrebački muralist Tomislav Lončarić Lonac kojem je preko EU projekta ZadrugArt plaćeno da do sada najvećim muralom u Zadru pokaže "kako mladi kulturno rastu" - slobodno tumačenje nečega što bi se u zbilji trebalo događati kada usele u Centar za mlade.

 

Obilazak gradilišta Centra za mlade
Foto: 057info (Saša Čuka)
PRIKAŽI KOMENTARE (6)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA