Kultura

GRUPU KOLEGA PREDSTAVIO MARKO LORENZO BLASLOV

Mladi fotografi osnovali udrugu Zadar.jpg, predstavit će se izložbom

Nedavno je grupa zadarskih fotografskih entuzijasta odlučila osnovati vlastitu udrugu Zadar.jpg.

Nedavno je grupa zadarskih fotografskih entuzijasta odlučila osnovati vlastitu udrugu Zadar.jpg. U vrlo malo vremena na društvenim mrežama proširio se dobar glas, pa na Instagramu broje više od 1000 followera. Kako je došlo do njezinog utemeljenja i sve o ciljevima i budućim planovima ispričao je jedan član - fotograf Marko Lorenzo Blaslov u eteru Radija 057.

- Što nas je više, jači smo. Mi, kao zadarski fotografi, od veljače smo počeli pričati da bi se možda mogli ujediniti. Svi dolazimo s različitih područja interesa, od dokumentarnog fotografa, onoga tko voli more i planinarenje do čovjeka koji fotografira pireve. Kada sve to spojiš, dobiješ jedan krug ljudi koji ima širi krug tema i privlači veći broj ljudi. To se pokazalo istinitim čim smo otvorili zajedničke profile na društvenim mrežama, govori Marko.

Udruga Zadar.jpg trenutno broji osam članova, a uskoro će biti otvorena za sve zainteresirane, nove članove. Zadarskim fotografima trenutno je u planu zajednička izložba kojom će se predstaviti javnosti. Ta će izložba biti i prvi iskorak suradnje s ostalim članovima, a cilj je približiti fotografiju široj zadarskoj publici. Sukladno epidemiološkoj situaciji, planirana je za početak studenog.

- Nije nam cilj da mi nekoga nešto učimo, već da motiviramo druge, kao i oni nas. Fotografijom se ne baviš zato što želiš zarađivati na tome, radi se o nečem potpuno drugačijem. To nikako nije samo rutina i posao, radi se o ljubavi. Ulaziš u to jer želiš bilježiti svoje trenutke kojima se želiš vratiti u nekom trenu ili nekom drugom pokazati gdje si bio, što si radio. Svaki moj rad predstavlja mi motivaciju za sljedeći, nisu to samo fajlovi na kartici. Još se uvijek sjećam slika koje nisam uspio fotografirati jer mi aparat nije bio pri ruci, ističe Marko. 

Društvene mreže bez sumnje su pridonijele nagloj popularizaciji fotografije, a rasprava o manama i vrlinama te činjenice duga je i opsežna:

- To je utjecalo na kvalitetu, sve se objavljuje u sekundi, a ako ta fotografija nije odmah vani i ne skuplja lajkove, ostaje nezamijećena. Algoritmi nameću posebne šablone o tome kakva bi fotografija trebala biti da bi ona na toj nekoj društvenoj mreži bila popularna. Ali ukoliko ona ima popularnost, ne mora istovremeno zančiti da je to dobra fotografija. Rezultat? Previše identičnih boja i motiva, a hoće li to biti fotografija koja će "ostati" ili je samo sredstvo za dobivanje lakog "lajka", o tome bi se dalo puno pričati.

Članovi Udruge su Marko Dimić koji teži ka dokumentarnoj fotografiji; Lara Žilić i Nina Sušac, dvije djevojke koje karakterizira nostalgični stil, a u fokusu je lagodan život, portreti i more; Toni Opačić kojem su trenutno u fokusu plaže i otoci; zadarskoj javnosti poznat fotograf Filip Brala; Fabio Šimičev koji se, uz dokumentarne fotografije s mnogobrojnih putovanja, profesionalno bavi restorantskom rasvjetom; Ante Bronić, poznato ime "Brudet TV-a" koji je ekspert video uradaka i podcasta te Marko Blaslov, zaljubljenik u prirodu i planinarenje. 

Do izložbe ih možete podržati putem društvenih mreža, Instagrama i Facebooka.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA