Zadar

ODBIJENA TUŽBA IZ ZADRA

Mladić koji je pet puta mijenjao ime preko Ustavnog suda tražio izlaz iz zatvora

Ustavni sud Republike Hrvatske odbio je tužbu 28-godišnjaka iz Velike Gorice koji u istražnom zatvoru u Zadru čeka pravomoćnost presude zbog teške krađe u pokušaju.

Ustavni sud Republike Hrvatske odbio je tužbu 28-godišnjaka iz Velike Gorice koji u istražnom zatvoru u Zadru čeka pravomoćnost presude zbog teške krađe u pokušaju.

Općinski sud u Zadru početkom svibnja osudio ga je na šest mjeseci zatvora nakon što je utvrdio da je 28-godišnjak još 25. studenoga 2010. godine, zajedno s još jednom osobom, oko 16.30 sati provalio u obiteljsku kuću u Bibinjama. S ciljem da se domogne tuđih predmeta, zavlačenjem metalne poluge između dijela prozora i okvira omogućio je sebi ulazak u unutrašnjost kuću. Međutim, u namjeri protupravnog prisvojenja tuđih stvari nije uspio jer ih je u tome spriječio sin vlasnika kuće. Mladić je uhićen gotovo 9 godina od provale, 8. ožujka ove godine, te je od tada neprekidno lišen slobode.

Ustavnom sudu 28-godišnjak se žalio na produljenje istražnog zatvora na temelju opasnosti od bijega navodeći kako su mu time povrijeđena prava. Preko svog odvjetnika Trpimira Kučine naveo je da zadarski sudovi nisu uzeli u obzir da je u trenutku počinjenja kaznenog djela bio mlađi punoljetnik te da je danas otac četvero djece koji skrbi i za bolesnog oca. Također, istaknuo je da ne postoji rizik od njegovog bijega.

No Ustavni sud složio se s nižim sudovima koji su istražni zatvor produljili uz sljedeće obrazloženje:

- Okrivljenik je osoba koja je u svojih 28 godina života u pet navrata mijenjala svoje osobne podatke, odnosno ime i prezime, što samo po sebi ne bi predstavljalo problem, da je u tom razdoblju bio dostupan tijelima kaznenog progona. Međutim, kada se uz navedenu činjenicu ima u vidu da se isti nikada nije odazivao pozivima suda, da ga policija nije mogla prisilno dovesti jer bi po saznanju da ga policija traži okrivljenik pobjegao i neprijavljeno preselio u neki drugi grad, sve dok konačno nije uhićen, pravilan je zaključak da bi okrivljenik puštanjem na slobodu mogao ponovno pobjeći.

I prema ocjeni Ustavnog suda ovo su dostatni i pravno utemeljeni razlozi iz kojih se može izvesti zaključak o postojanju opasnosti od bijega, stoga je 28-godišnjak dobio odbijenicu za pokušaj izlaska iz zadarskog zatvora.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA