SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1714082400 AND gallery_id = 9066File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1714082400, '9066', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Može li Rita Ora popraviti turističku sezonu koja je u počela sa srpanjskom rupom? - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

ŠTO KAŽU HOTELIJERI A ŠTO VLASNICI APARTMANA

Može li Rita Ora popraviti turističku sezonu koja je u počela sa srpanjskom rupom?

Turistička sezona još se uvijek kod nas mjeri rezultatima srpnja i kolovoza.

ZADAR - Turistička sezona još se uvijek kod nas mjeri rezultatima srpnja i kolovoza.

- Od 17. kolovoza nemam niti jednu rezervaciju na Božavi, što se nikada nije dogodilo. U Zadru sam do sada dobio samo jednu rezervaciju za apartman. Ja se neću prostituirati i sniziti cijenu na 20, 30 eura za noć, govori nam Ivo Milić, dugogodišnji turistički djelatnik, član skupštine Županijske TZ te vlasnik apartmana u Božavi i u Zadru.

Posljedica je to naše dugogodišnje bahatosti i nereda u sustavu koji umjesto da nešto promijeni, zasniva se na socijalnom statusu, dodaje Milić uz napomenu da je samo jedna jedrilica u srpnju uplovila u Božavu. Jedni plaćaju porez a drugi i dalje rade na crno. Neki se bave turističkim iznajmljivanjem kako bi mogli platiti režije za zimu a to je ozbiljan posao, tvrdi Milić.

To bi bio taj naš turizam u kojem ni hotelijeri ne prolaze najbolje.

- Još smo lani upozoravali da nam izostaju gosti s njemačkog govornog područja. Srpanj i kolovoz nam je isti kao i lani. Predsezona je podbacila. A sad imamo nove sadržaje i kvalitetu ponude zbog kojih su naši hoteli popunjeni, kazala nam je Jasna Ćurković, predsjednica Uprave Falkensteiner hotela u Hrvatskoj. Oni ne idu u politiku snižavanja cijena ali je očito da se moraju okretati kampanjom i ulaganjima prema novim tržištima, koji prirodno nama gravitiraju, najavila je direktorica najvećih kompleksa zadarskih hotela Borik i Punta Skala.

Gosti dobre platežne moći, a to su uglavnom Nijemci, Švicarci i Austrijanci okreću se prema novim, starim tržištima. Konkurencija se vratila, ističe Zdenko Mičić, direktor hotela Pinija i bivši državni tajnik za turizam. On podsjeća i na uobičajenu srpanjsku rupu kada zbog visokih cijena imamo manjak gostiju. U Piniji je popunjavaju s akcijama ali sezona im nije u panici kao što je to slučaj s mnogim turističkim segmentima.

I mali hoteli u Gradu već su lani spoznali špicu sezone bez puno gostiju.

- Naši gosti, a to su oni koji žele visoku kvalitetu, jednostavno izbjegavaju gužvu u srcu sezona, rekla nam je Mladenka Štura, direktorica hotela Art hotela Kalelarga i Bastion. Ona se uzda u produžetak sezone kao formulu koja bi uravnotežila i cijene pa one ne bi bile izrazito visoke u srpnju i kolovozu. Travanj u njihovim hotelima je bio kao početak predsezone odličan, a ako i listopad bude takav, sezona će biti bolja nego lani, očekuje direktorica Štura.

U najmlađem zadarskom hotelu, Teatro Verdi, koji je lani otvorio pred kraj turističke sezone, nemaju je s čim usporediti. - Dobro smo popunjeni, to je 80 do 85 posto kapaciteta. Rezervacije za kolovoz nisu baš najbolje ali nadamo se da će kao u srpnju to biti "last minute". Gosti su nam iz Australije, Amerike i Azijati, navodi Mateo De Llorco, direktor hotela s 12 soba u kojem je predsezona bila odlična.

Svima je očito da špica turističke sezone nije baš dobro počela. Nema gužve po gradu a prvi tjedna srpnja je iza nas. Zadar ima samo 75 posto rezerviranog kapaciteta u srpnju, podatak je koji je ovih dana odjeknuo u javnosti. Što se zapravo događa?

Zadar kao destinacija je pitanje politike koju vode lokalne turističke zajednice. Dojam da je sezona u Gradu znatno slabija kojeg imaju građani, možda će popraviti nastup Rite Ore krajem kolovoza kada padnu prve kiše. To je na neki način zahvala za vlasnike apartmana i prilika da ih popune. Mi hotelijeri samo smo manji udio turističkog smještaja, kazala je Jasna Ćurković kao član Turističkog vijeća TZ Grada Zadra.

Zadarski turizam stagnira, odnosno ne ide niti u jednom smjeru osim gomilanja apartmana, masovnog turizma i gostiju manje platežne moći (kako se to kaže za siromašnije) koji stižu Ryanairom. Gosti s kruzera stvaraju gužvu a ne troše.

Za ovu sezonu nije bilo većih ulaganja u destinaciju koja nije ničim obogaćena da bi to bio mamac za nove goste. Građani imaju dojam da je Grad komunalno zapušten, a to najviše govori o turističkom Zadru.

 

Prva subotnja večer u srpnju
Foto: 057info (Krešimir Sorić)
PRIKAŽI KOMENTARE (54)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA