Zadar

PRIČEKAJTE S BERBOM

Muha upropastila masline - kod Bobanovića dobar urod

Urod maslina na području Zadarske županije ove je godine prilično loš, znatno slabiji nego lani kada je ubrano oko 7 tisuća tona ploda masline.

Urod maslina na području Zadarske županije ove je godine prilično loš, znatno slabiji nego lani kada je ubrano oko 7 tisuća tona ploda masline. U usporedbi s tom količinom stručnjaci procjenjuju da je ovogodišnji urod 40 do 50 posto manji.

Gordana Dragun iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u resornome ministarstvu, savjetuje da se s berbom pričeka barem još tjedan dana.

Ove godine nemamo prevelikog razloga za veselje ni u jednoj berbi. I grožđa i maslina manje je nego lani. Razlozi su poznati - nepovoljni vremenski uvjeti, elementarne nepogode, a kod maslina konkretno i napad ekonomski najznačajnijega štetnika:

Doista imamo problem s muhom ove godine i oni koji imaju za berbu stalno nas zovu, hoćemo li to skidati, možemo ih lopatama kupiti ispod stabala, to se odnosi poglavito na ove naše otoke dolje, Kukljica itd...

Što je preporuka? Prema rezultatima određivanja tehnološke zrelosti plodova akumulacija ulja i stvaranje konačne mase ploda još nije završila i s berbom bi bilo dobro pričekati barem još tjedan dana - kaže Gordana Dragun ali:

Ali ja bih dala preporuku svim našim maslinarima koji imaju nešto brati i koji imaju napad maslinove muhe da ipak krenu s berbom.

Uvijek ima mikrolokacija koje se razlikuju boljim urodom, primjerice najveći ekološki maslinik na našemu području onaj zadruge MasVin u Ravnim Kotarima. Radoslav Bobanović javio nam se upravo iz maslinika koji broji 12 tisuća stabala. Zadovoljan je randmanima i urodom:

Leccino se vrti oko 14, ascolana negdje oko 15, a frantoio koju smo stavili samo u test jer ona se malo kasnije bere ona je negdje na 17, inače može doći i na 20-21 posto randmana. Uglavnom mislim da će to biti jedna kod nas jedna skladna godina, ništa ekstra, ništa podbačeno u nekoj, nazovimo normali s obzirom da je prošlogodišnja bila izuzetno dobra.

U berbi je angažirano 30 berača, a doznali smo i koliko mogu zaraditi:

Kreće se od 225 kuna neto do negdje 240 kuna neto za osam sati bruto rada.

Vlasnici zadruge MasVin procjenjuju da će posao oko berbe i prerade maslina ove godine završiti nešto ranije nego lani.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (5)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA