Zadar

U PONEDJELJAK POČINJE PREOBRAZBA OD 23 MILIJUNA KUNA

Muraj se zatvara za promet, a otvara se gradilište buduće šetnice

U ponedjeljak, 16. rujna započinju radovi na parternom uređenju Ulice Bedemi zadarskih pobuna, javljaju iz gradske uprave.

U ponedjeljak, 16. rujna započinju radovi na parternom uređenju Ulice Bedemi zadarskih pobuna, javljaju iz gradske uprave.

Tog dana konzervatori će na licu mjesta, kod Muzeja antičkog stakla, odrediti tri lokacije za preliminarna arheološka istraživanja predviđena s tri sonde. U odnosu na te lokacije, bit će i organizirano gradilište buduće šetnice, vrijedno 23.784.855,70 kuna (s PDV-om).

Zbog ovih radova parking na Muraju postaje povijest. Prometnica se od ponedjeljka zatvara za sav promet te će unutar obuhvata gradilišta, za vrijeme izvođenja radova, na snazi biti privremena regulacija prometa, dok će se sav promet prema Poluotoku odvijati Liburnskom obalom. U okviru nove prometne regulacije, privremeno će biti omogućen pristup vozilima postojećih korisnika bedema koji žive i djeluju u obuhvatu Ulice Bedemi zadarskih pobuna. Stoga se mole svi sudionici u prometu da poštuju privremenu prometnu signalizaciju te da na prilazima gradilištu povećaju oprez.

- Budući da je projektom Zadar Baštini predviđeno da će nakon obnove i revitalizacije, zadarski fortifikacijski sustav, koji je ujedno uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, postati reprezentativna gradska šetnica, oslobođena od prometa i vozila, dakle pješačka zona, Grad Zadar radi na trajnom rješenju rasterećenja Poluotoka od vozila i prometa kroz projekt izgradnje javne garaže na Ravnicama. Također, po skorašnjem završetku Branimirove obale, građanima i gostima Zadra ponovno će biti dostupno parkiralište kod Ljepotice te će se na području Jazina i Ravnica proširiti postojeći kapaciteti za parkiranje, osvrću se iz gradske uprave na gubitak 117 parkirališnih mjesta u centru grada ne navodeći na koji će se način i kada napraviti ovo posljednje.

Radovi na uređenju Muraja trajat će godinu dana, a izvodit će ih Minigradnja koja je s Gradom Zadrom još 11. srpnja sklopila ugovor o građenju koje kreće nakon ljetne zabrane izvođenja građevinskih radova. Iza preobrazbe dijela zadarskih bedema stoji EU projekt „ZADAR BAŠTINI - Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020" s ciljem očuvanja, revitalizacije i integracije kulturne baštine u zaštićenom povijesnom dijelu grada Zadra.

- Predmet projekta je obnova, uređenje i revitalizacija Bedema u istočnom dijelu grada Zadra, koji predstavljaju najduži neprekinuti niz gradskih zidina na poluotoku, u duljini od 785 metara, od zgrade stare Tehničke škole do Trga tri bunara. Parterno obnovljeni Bedemi omogućit će novi koncept prezentacije kulture, posebice urbanog života i doživljaja grada Zadra na novi, do sada neispričani način, te će dati posjetitelju direktan uvid u karakter grada Zadra, njegovih ulica, ljudi, života i običaja. Bedemi će predstavljati poučnu stazu za lokalno stanovništvo i posjetitelje te jedinstven izložbeni prostor na otvorenom, koji zbog svog povišenja omogućuju pogled na cijeli grad, a istodobno šetaču-prolazniku daju nezaboravan doživljaj lokalne kulture, stoji u opisu velikog projekta Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra.

 

 

 

PRIKAŽI KOMENTARE (32)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA