Kultura

DUHOVNA GLAZBA

Na devetom festivalu Svjetlost dolazi gostuje 13 izvođača

Pripreme za međunarodni 9. Festival duhovne glazbe "Svjetlost dolazi" Zadar 2021. u punom su tijeku.

Pripreme za međunarodni 9. Festival duhovne glazbe "Svjetlost dolazi" Zadar 2021. u punom su tijeku. Na ovom glazbenom festivalu suvremene kršćanske glazbe nastupat će 13 izvođača iz raznih krajeva Republike Hrvatske, a od toga jedan izvođač iz Stuttgarta i jedan iz Strasbourga.

- Sve je spremno da u Zadru dočekamo izvođače koji će 24. rujna nastupati u HNK, poručili su organizatori iz Udruge "Stihovi i note" . Ovogodišnji izvođači su:

1. Juraj Repinac - "Nakon potopa" - Bizovac
2. Veronika Tandara - "Sve činiš novo" - Vođinci
3. SiŽeNe - "Zdravo Marijo" - Rijeka
4. Martina Gučanin -" Blizinu tvoju osjećam" - Stuttgart
5. Sinjski slavuji - "Camino" - Sinj
6. Mario Plantak - "Satkan od tvojeg daha" - Hrašćina
7. Vedran Vegar -"Dobrota Božja" - Knin
8. VIS Izidor - "Dopusti mi" - Split
9. Mali put : Tereza,Ferda i Joško Perić - "Da budem tvoj"- Split
10. Filip Panza - "Za tobom" - Zagreb
11. Sonja Agata Bišćan -"Poput lahora" - Strasbourg
12. Antonio Perutina - "Ne brini se" - Zagreb
13. Afterlife Ft. Antunova srca - "Obrati me" - Voloder

Za prijavu na festival izvođači su morali, kao što su pravila i ostalih festivala, na javno raspisan natječaj prijaviti novokomponirane skladbe s uredno potpisanim autorima teksta, glazbe i aranžmana. Festival je natjecateljskog karaktera. Dodijelit će se nagrade za najbolji tekst, glazbu, aranžman, nagrada stručnog žiria i nagrada publike.

Članovi stručnog ocjenjivačkog žirija su Nataša Pirc - skladatelj, voditelj crkvenih zborova i učitelj klavira, Martine Thomas -pjevačica jazz sastava Black Coffee, Davor Petrović - glazbeni pedagog, dugogodišnji prosvjetni djelatnik glazbene kulture, skladatelj, umjetnički voditelj i član brojnih klapa i ansambla (zadarski madrigalisti, klapa Intrade) i Saša Miočić - skladatelj, glazbeni producent, multiinstrumentalist, umjetnički ravnatelj festivala "Svjetlost dolazi" Zadar i voditelj festivalskog benda.

Revijalni gost festivala je mlada kantautorica Matia Čirjak iz Vrane kod Biograda na Moru. Matia je na međunarodnom 7. Festivalu duhovne glazbe "Svjetlost dolazi" Zadar 2019. bila dvostruka pobjednica. Osvojila je nagradu stručnog žirija i nagradu publike za autorsku skladbu "Najveći si".

Kontinuitet ovog zadarskog glazbenog festivala nije se zaustavio usprkos korona krizi zahvaljujući glazbenom stvaralaštvu mladih autora koji svoju kreativnost u skladanju i pisanju tekstova nisu zatomili, već i dalje stvarali nove skladbe.

- Nadamo se da će ustrajnost, promicanje zajedništva i međukulturna suradnja u duhu kršćanskih vrijednosti uroditi plodom. Rad na razvijanju duhovne glazbene scene u gradu Zadru nije baš lak zadatak, ali vjerujem da smo za neke nove generacije postavili čvrsti temelj za buduće glazbene projekte usmjerene u promicanju suvremene kršćanske glazbe. Duh kreativnog stvaralaštva ne može ništa zaustaviti. Dokaz tome su ovi izvođači koje ćemo uskoro ugostiti u Zadru, rekla je ravnateljica festivala Vesna Benić.

Program festivala započet će u 19.30 sati u HNK Zadar. Zbog ograničenog broja posjetitelja ljubitelji kršćanske glazbe i dugogodišnji vjerni posjetitelji festivala karte će moći rezervirati pozivom na broj 023/314-552 blagajne HNK Zadar po cijeni od 30 kuna.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA