Zadar

TRAGIČNA PRIČA

Na Dušni dan prije 128 godina poginulo 16 lavandijera

Nesreća se dogodila 2. studenoga 1891. u 7 sati ujutro, nedaleko od otočića Galevca (Školjića), kada se brod pod udarom orkanskog juga nagnuo te prevrnuo i potonuo na dubinu od tri metra

Poznata je priča o priješkim lavandijerama (praljama) koje su u 19. i početkom 20. stoljeća zarađivale za život pranjem rublja zadarskoj gospodi. O teškom životu preških lavandijera govori i tračna smrt njih šesnaest, koje su stradale na današnji dan prije 128 godina u prevrtanju broda kojim se prevozilo čisto rublje u Zadar, piše Dalmacija danas.

Naime, u to doba žene iz Preka često su radile kao pralje za gospodu. Podsjetimo, mjesto Preko nalazi se nasuprot Zadru, na obali otoka Ugljana, a od tamo se brodom može razmjerno brzo doći do Zadra (otok Ugljan udaljen je samo oko pet kilometara od zadarske obale).

Pralje su u tom kraju zvali i lavandijere. One su po rublje odlazile u ponedjeljak a opranu i izglačanu robu su vlasnicima vraćale u subotom brodovima na jedra ili vesla. Rublje se pralo u posudama (kabao, maštil) uz pomoć pepela i sapuna iz kućne radinosti.

Nesreća se dogodila 2. studenoga 1891. u 7 sati ujutro, nedaleko od otočića Galevca (Školjića), kada se brod pod udarom orkanskog juga nagnuo te prevrnuo i potonuo na dubinu od tri metra. Od 31 putnika, sedam muškaraca i 24 žena, stradale su one pralje koje su bile u unutrašnjosti broda, gdje su se sakrile od nevremena. Bile su zatvorene poklopcem koji je štitio njih i rublje od nevremena.
Najstarija od poginulih pralja imala je 75 godina, a najmlađa 14. Među poginulim bile su i dvije trudnice.

Praljama iz Preka podignut je na tamošnjoj obali spomenik, a one su Matija Babin, Jakova Dorkin, Ivana Dorkin, Luce Dorkin, Tomica Dorkin, Tonina Dorkin, Bara Jurin, Gašpa Jurin, Ivana Lovrić, Šimica Lovrić, Matija Markulin, Matija Martinov, Stoša Mašina, Tomica Matacin, Gašpa Matacin i Kate Mazić.

Nakon svega ostao je iza njih spomenik "Naša mati", na Vruljici (mjestu gdje su lavandijere prale robu) kipara Anselma Dorkina, pjesma Šesnaest lavandijera autora Stjepana Benzona, uglazbio Ivica Stamać, koju je na Melodijama Jadrana u Splitu 1968. izveo Vice Vukov te "Rekvijem za 16 lavandijera" - glazbeno-scensko djelo iz 1991. koje su napisali Slavko Govorčin i Ivo Nižić.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA