Zadar

USPJEŠNI UPISI U GIMNAZIJE I STRUKOVNE ŠKOLE

Na jesen pune učionice u zadarskim školama, mjesta ima po županiji i u privatnoj gimnaziji

Najgora je slika u županijskim školama, koje zbog lošeg prirasta djece nisu uspjele upisati ni inače smanjene kvote.

Završio je ljetni upisni rok u srednje škole, a u jesenskom roku u školama na području Zadarske županije ostalo je slobodno 126 mjesta. Ipak, kako se većina njih odnosi na četiri škole u županijskim sredinama koje imaju velikih demografskih problema, zatim Glazbenu školu Blagoja Berse i Privatnu gimnaziju Nova, u kojoj godišnja članarina stoji oko 30 tisuća kuna, realni broj je daleko manji, pa se u Zadarskoj županiji razmišlja o podizanju kvota u pojedinim školama.

- Ove godine smo imali dosta djece koja su izašla iz osnovne škole i ako vidimo da postoji interes, povećat ćemo i broj upisnih mjesta, najavljuje pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić.

U zadarskim gimnazijama interes je bio standardno velik, tako da su kvote popunjene već u prvom roku. Ovog puta popunjene su i gotovo sve strukovne škole - Pomorska, Medicinska, Strukovna, Tehnička, Obrtnička... Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića na jesen upisuje još pet pekara i pomoćnih pekara, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna četiri šivača (dvogodišnje zanimanje) te Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola jednog pomoćnog konobara. Svi drugi smjerovi u zadarskim školama popunjeni su.

Privatna gimnazija NOVA s pravom javnosti uz školarinu ove godine upisuje po jedan razred opće i sportske gimnazije s po 20 učenika. U općoj gimnaziji slobodna su četiri mjesta, a u sportskoj svih 20. Glazbena škola Blagoje Bersa ima slobodnih mjesta za pjevače, glazbenike teorijskog smjera, trubače i tromboniste.

Najgora je slika u županijskim školama, koje zbog lošeg prirasta djece nisu uspjele upisati ni inače smanjene kvote. Srednja škola Bartula Kašića Pag na jesen ima četiri mjesta u gimnaziji, devet za kuhare i dva za konobare, Srednja škola Biograd na Moru šest u gimnaziji i šest prodavača, Srednja škola Gračac sedam tehničara prirode i šest ekonomista, Srednja škola Kneza Branimira ima 14 slobodnih mjesta te Srednja škola Obrovac 13.

Prijave u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole u jesenskom roku započinju 21. kolovoza. Prijave obrazovnih programa završavaju 28. kolovoza, a objava konačnih ljestvica poretka očekuje se 1. rujna.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA