Zadar

MOGUĆI POČETAK AGLOMERACIJE U ZADRU

Na ponovljeni natječaj za Bokanjac tri ponude za 52 posto veće od procjene

Projekt zadarske aglomeracije mogao bi početi do kraja ove godine ako bez žalbi prođe ili se ne ponovi natječaj za kanalizaciju i vodovod Bokanjaca.

Projekt zadarske aglomeracije mogao bi početi do kraja ove godine ako bez žalbi prođe ili se ne ponovi natječaj za  gradnju sustava fekalnih, oborinskih i  vodo sustava na Bokanjcu.

Na ponovljenom natječaju za radove na izgradnju sustava odvodnje sanitarnih i otpadnih voda te sustava oborinske odvodnje kao i rekonstrukcije vodoopskrbe Bokanjac, Odvodnje je dobila tri ponude.

Na procijenjenu vrijednost od 132 milijuna kuna, te se ponude u iznosu od 201, 207 i 222 milijuna kuna, naravno bez PDV-a.

Najnižu ponudu od 201 milijun kuna dao je Strabag. Zajednica ponuditelja Sarađen i Vodoinstalacija ponudili su oko 207 milijuna kuna, dok je Zajednica ponuditelja splitskog i zadarskog Lavčevića licitirala s oko 22,3 milijuna kuna.

Priča se gotovo ponavlja s prethodnog natječaja, poništenog krajem veljače kada je na natječaj po istoj početnoj cijeni stigla samo jedna ponuda. Tada je Zajednica ponuditelja zadarskih firmi Vodoinstalacije i Sarađena za taj posao od 36 mjeseci dala ponudu od 227 milijuna kuna, što je čak 96 milijuna kuna  bilo više od početne cijene. Sada su ponude u u prosjeku veće za 52 posto nego li procjena vrijednosti posla. Projektanti nisu mijenjali procjenu niti na drugom natječaju za koji su napravljene tek neke korekcije u troškovniku. Tržište je reagiralo sa znatno većim ponudama  renomiranih građevinskih tvrtki za ovaj mega projekt koji se sa 65 posto financira iz EU fondova.

Iz tih EU programa financiraju se prihvatljive troškove na izgradnji fekalnog dijela projekta, a ti su radovi u ponudama probijen za 30-ak posto. Neprihvatljivi troškovi su gradnja nogostupa, oborinskih voda i asfalta u ponudama veći za 70 posto. Financiranje tog dijela preuzeo je Grad Zadar koji se ovih dana zadužio za 150 milijuna kuna za komunalno uređenje ulica kojima će se kopati kanali za kanalizaciju.

Povjerenstvo će analizirati ponude i što prije donijeti odluku, nakon koje postoji vrijeme mirovanja pa eventualne žalbe. Uglavnom javna nabava za izbor izvođača koja je već dosegla godinu dana.

PRIKAŽI KOMENTARE (6)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA