Zadar

GLAVNU RIJEČ IMAT ĆE PROČELNIK NEKIĆ

Na prvom kolegiju gradonačelnika, Dukić ispunjava predizborno obećanje

Mjesec i pol dana nakon što je preuzeo mjesto gradonačelnika Zadra, Branko Dukić će u ponedjeljak održati prvi kolegij za javnost

ZADAR - Mjesec i pol dana nakon što je preuzeo mjesto gradonačelnika Zadra, Branko Dukić u ponedjeljak će održati prvi kolegij za javnost. Bit će to djelomična najava tema za sjednicu Gradskog vijeća, koja će početkom kolovoza donijeti i prvi rebalans Gradskog proračuna. Na toj radnoj sjednici, doznajemo, kako gradonačelnik neće predložiti reorganizaciju gradske uprave koja se lagano najavljuje putem medija. Ona bi se trebala provesti na jesen.

Na prvom kolegiju, glavnu riječ imat će pročelnik za predškolstvo i osnovno obrazovanje, Joso Nekić. Iz njegovog resora  najvažnije su točke dnevnog reda: od prijedloga odluke o novim cijenama vrtića, sufinanciranju školskih udžbenika do zapošljavanja 65 pomoćnika u nastavi.

Prvi Dukićev kolegij trebao bi značiti i ispunjenje prvog predizbornog obećanja - smanjenje cijene vrtića, koja već godinama u osnovnom obliku iznosi 700 kuna mjesečno. Hoće li to biti za sto kuna manje u gradskim ustanovama Sunce i Radost, kako je obećano, doznat će se na kolegiju. U svakom slučaju roditelji koji su do sada za dvoje djece plaćali 1 400 kuna, od jeseni će imati ukupan trošak vrtića od 900 kuna, dok bi za trećeg predškolca, boravak u vrtiću bio besplatan. Razlika u odnosu na dosadašnji prihod gradskim ustanovama podmirit će se iz Gradskog proračuna. Privatni vrtići, kojih je skoro 20, također bi trebali biti obeštećeni Dukićevim predizbornim obećanjem, a hoće li im Grad Zadar, koji im financira plaće odgajatelja, podmiriti razliku za nižu cijenu boravka, doznat će se na kolegiju Gradonačelnika.

No, nije naodmet podsjetiti na prijašnja HDZ-ova predizborna obećanja o toma da će Grad Zadar svake godina izgraditi ili barem rekonstruirati jedan vrtić. A što je s jaslicama kojima se kapacitet odavno nije povećao? Obećanje nije ispunjeno, jer je i ove godine ostao veći broj neupisane djece u gradskim vrtićima. Roditelji su upućeni u privatne vrtiće, pa će Zadar, kako to pročelnik Nakić voli isticati i dalje biti jedinstveni grad u Hrvatskoj u kojoj niti jedno dijete neće ostati bez predškolske skrbi.

PRIKAŽI KOMENTARE (10)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA