Zadar

SVJEDOČENJE MLADOG VOZAČA

Na sudu zadarski svećenik koji se igrao policajca, obrana: Je li to bila šala ili tajna?

Gotovo tri godine od incidenta, jutros je na Općinskom sudu u Zadru započelo ispitivanje svjedoka u sudskom postupku protiv don Tomislava Vlahovića, svećenika koji je osumnjičen da je neovlašteno obavljao službenu radnju policajca kada je 5. studenog 2017. godine u večernjim satima na cesti između Benkovca i Lepura zaustavio auto s četvoricom mladića.

Gotovo tri godine od incidenta, jutros je na Općinskom sudu u Zadru započelo ispitivanje svjedoka u sudskom postupku protiv don Tomislava Vlahovića, svećenika koji je osumnjičen da je neovlašteno obavljao službenu radnju policajca kada je 5. studenog 2017. godine u večernjim satima na cesti između Benkovca i Lepura zaustavio auto s četvoricom mladića. Zbog toga je razriješen dužnosti kapelana, te premješten na Dugi otok, čiji su se mještani također nedavno žalili na njegovo problematično ponašanje.

- Vozio je iza nas i blicao, pa nas pretekao i usporio, pa sam ja njega pretekao, da bi on opet mene. Kroz prozor je izbacio policijsku palicu s oznakom stop. Odmah sam pomislio da nije prava, rekao bih da je to bila igračka koja se može kupiti u „Kineza". Izašli smo iz auta, a on nas je drskim tonom pitao tko nam je dozvolio. Luka ga je prepoznao i rekao „Don Tomislave, to ste Vi", nakon čega se on obratio meni i rekao da mu kažem da se smiri jer će ga prebiti. Zatražio me osobnu i prometnu dozvolu, a kada je na zadnjem sjedištu vidio Mateja, koji ga je isto prepoznao, bacio je dokumente, vratio se u auto i otišao. Vozili smo se za njim oko jedan kilometar, u pravcu u kojem inače idemo kući, dok nam nije došlo u glavu što se dogodilo. Isključili smo se iz prometa i nazvali policiju koja nam je rekla da ništa ne poduzimamo sami, svjedočio je vozač Šime Miletić dodajući kako na cesti nisu radili ništa loše zbog čega bi ih netko trebao zaustaviti.

Prema njegovom riječima, kasnije su provjerili tijek postupka preko jednog čovjeka koji je imao kontakt u policiji. Sudu nije otkrio imena tih ljudi.

- To uopće nije bilo zavedeno u kompjuter. Htjelo se zaštiti don Tomislava. Kada smo vidjeli da od toga nema ništa, obavijestili smo novinare. Htjeli smo da čitava država zna što je jedan svećenik napravio jer to nije primjereno ponašanje nekoga tko bi trebao biti primjer i uzor drugima, rekao je Miletić ocjenjujući ponašanje don Vlahovića kao "jadno, tužno i bijedno".

Na pitanja branitelja Borisa Radmana odgovorio je kako su pričali samo s novinarima nakon što su bili kod državnog odvjetnika, da bi na detaljne upite sutkinje Ane Zrilić o tijeku zbivanja rekao kako su se medijima ipak obratili prije dopisa iz ODO-a. Hodogram tih događanja obrani je vrlo bitan jer se iskaz Miletića želi diskreditirati i odbaciti kao tajna obuhvaćena izvidima.

- Radi ocjene zakonitosti i moguće kaznene prijave zbog odavanja tajne je nužno da se ti podaci pribave te da se o istima očituje, istaknuo je Radman, koji se sa sutkinjom Zrilić i općinskom državnom odvjetništvom Darijom Padovan Buškulić raspravljao o primjeni zakona.

- Ispričavam što se ne mogu sjetiti detalja, rekao je mladi vozač ističući kako je od tog događaja prošlo dosta vremena.

Njega je Radman pitao i je li moguće da je sve bila šala don Vlahovića, s obzirom na to da je palica izgledala kao igračka.

- Ne. Što da se u tom trenutku zatekla neka cura, sama u autu?, odgovorio je Miletić.

Sutkinji Ani Zrilić nije bilo jasno zbog čega su se četvorica mladića te noći uopće zaustavljala i izlazila iz svog automobila.

- Dosta hrabro, mogao je u autu biti bilo tko, a mogao je netko i nastradati, s jedne ili druge strane, istaknula je sutkinja, na što je Miletić rekao kako je to bila filmska scena, za njega zbunjujuća.

- Sreća da smo mi normalni dečki, istaknuo je mladić iz Bile Vlake.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (12)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA