Kultura

OMOTNICA I ŽIG

Najkraća priča o Ligi protiv raka Zadar odlazi u svijet

Žig će biti u upotrebi samo u ponedjeljak na prvom šalteru u pošti na Relji

U ponedjeljak 11. prosinca 50 godina zadarske Lige protiv raka obilježit će se na nesvakidašnji način - slanjem jedinstvenih omotnica i otisnutih žigova iz poštanskog ureda na Relji. Ovu inicijativu, kao i izgled omotnice i žiga, u Gradskoj loži predstavili su danas predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar Igor Černigoj, izvršni direktor Hrvatske pošte za Dalmaciju Marin Dvornik i gradonačelnik Grada Zadra i predsjednik Lige protiv raka Zadar doktor Branko Dukić.

Černigoj je zahvalio predsjedniku Lige što je prihvatio da se godišnjica obilježi na ovakav način te objasnio značaj ovakvih predmeta u filatelističkom svijetu.

- Sva filološka društva u svijetu obilježavaju važne događaje omotnicom i prigodnim žigom. Omotnice služe kao suvenir i dopuna tematskih zbirki, a naše društvo posljednju je izdalo prilikom održavanja Svjetskog prvenstva u pikadu u Zadru. Prigodni žig od klasičnog razlikuje se po simbolu ili upisanom tekstu a na našem je vidljiv slogan "Liga protiv raka Zadar - 50 godina u službi humanosti". Uz omotnicu i žig ide i prigodna marka, koja se uklapa u tematiku, a izdana je 2012. godine, rekao je Černigoj.

Žig će biti u upotrebi samo u ponedjeljak na prvom šalteru u pošti na Relji. Iz drugih poštanskih ureda takve pošiljke se ne mogu upućivati, budući da nose broj pošte 23000. Pošiljke poslane s pošte na Poluotoku tako nose broj 23103.

- Hrvati šalju velo malo čestitki za Božić, značajno manje od europskog prosjeka. Ovo je prilika da na jedinstven način malo uoči blagdana poželite sve najbolje svojim prijateljima, rekao je Černigoj.

Žig će biti otisnut i na međunarodne pošiljke s ovog šaltera, pa će natpis na hrvatskom jeziku otići, nadaju se, u brojne zemlje. U glazbenom dijelu nastupila je učenica Glazbene škole Blagoje Bersa Ana Dobrijević, koja je na flauti izvela „Menuet i Badinerie iz Suite u h-molu" Johanna Sebastiana Bacha.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA